X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 25.05.2016
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Llavaneres obre els pressupostos a la gent del carrer
L'Ajuntament convida 400 persones a formar part d'un equip de treball per elaborar el pressupost municipal del 2017

Gràfic

L'Ajuntament de Llavaneres posa en marxa un nou procés de participació ciutadana per elaborar el pressupost de l'any 2017. Durant aquest any i per primera vegada, una part del pressupost de l'Ajuntament el decidiran els veïns del poble. Es tracta d'una aposta del consistori, per iniciativa de la Regidoria d'Hisenda i Transparència, que comptarà amb la participació de tots els grups municipals. L'objectiu és promoure la implicació veïnal en els afers públics i en la gestió dels recursos municipals.

Un total de 400 persones, seleccionades seguint criteris de representativitat territorial, han rebut a casa una carta signada per l'alcalde, Joan Mora. L'escrit és una invitació formal perquè s'integrin en un equip de treball que col·laborarà en donar contingut a una part significativa del pressupost municipal de l'any que ve. Decidiran la destinació d'uns 100.000 euros.

La Comissió Especial de Comptes, que està integrada per un representant de cada grup polític municipal, serà l'encarregada de dirigir l'equip de treball. En total, als veïns, se'ls convidarà a prendre part en cinc reunions, entre els mesos de maig a setembre. La primera trobada es farà dilluns 30 de maig, a les 20 hores, a la sala de plens de l'Ajuntament.

L’equip de treball que resulti d’aquest procés tindrà una vigència de dos anys. El primer exercici servirà per conèixer, proposar i prioritzar les actuacions municipals. Durant el segon any, es farà seguiment de la implementació de les propostes. La Comissió Especial de Comptes serà l’òrgan que elaborarà la proposta de pressupost que el ple municipal haurà de validar.

A més de fer els pressupostos més participatius, l'objectiu és fer-los més accessibles i transparents.

Què és? L'origen

El pressupost participatiu és el mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, generalment el pressupost del seu municipi, mitjançant processos de participació ciutadana. La primera experiència de pressupost participatiu (Orçamento Participativo) va néixer a la ciutat de Porto Alegre (Río Grande do Sul, Brasil) l'any 1989 després de l'accés al poder del Partido dos Trabalhadores. A Catalunya fins ara les experiències de pressupost participatiu s'han donat només en l'àmbit local.

Informació relacionada
CiU i PP s'oposen a assumir els compromisos amb el procés del pressupost participatiu
Una quarantena de veïns trien catorze projectes valorats en 100.000 euros que s'inclouran en el pressupost municipal del 2017
Pluja d'idees en la segona sessió del procés participatiu per decidir el pressupost del 2017
Diputació de Barcelona
^