X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 15.06.2016
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Llavaneres se suma de nou al Poesia i +
L'onzena edició del festival, promotgut per la Fundació Palau de Caldes, s'amplia enguany a set municipis del Maresme
La Fundació Palau de Caldes d´Estrac va presentar ahir la programació de l´onzena edició del festival Poesia i +, que tindrà lloc del 7 al 17 de juliol. Una de les principals novetats d´enguany és que el festival s´amplia a set municipis del Maresme i es converteix en un dels pilars poètics més importants de fora de la capital catalana. Caldes d´Estrac, Canet de Mar, Dosrius, Arenys de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Mataró acolliran diferents propostes artístiques del Poesia i + 2016. Enguany, el festival compta també amb la incorporació de Martí Sales i Mireia Calafell com a nous directors artístics, juntament amb Pere Almeda, director de la Fundació Palau.

Festival Poesia i +

Un any més el Festival té la voluntat d'apropar i transmetre la poesia a tothom, presentar noves veus i redescobrir el Maresme amb nits d'estiu plenes de versos i música.

La nova edició del festival Poesia i + es farà en dos caps de setmana llargs consecutius. La programació del primer, del 7 al 10 de juliol, tindrà lloc als diferents municipis integrants en l´onzena edició i el segon cap de setmana, del 14 al 17 de juliol, la seu del festival serà la Fundació Palau.

El dissabte 2 de juliol, anterior a l´inici del festival, tindrà lloc una prèvia als Jardins del Xifré d´Arenys de Mar, amb la Festa Estellés. La festa constarà de deu poetes procedents del País Valencià i del Principat acompanyats del músic Amadeu Vidal. La Festa Estellés pretén difondre el nom i l´obra poètica de Vicent Andrés Estellés, el poeta valencià més important del segle XX.

El festival arrancarà el dijous 7 de juliol a Canet de Mar, per primera vegada fora de la seva seu, la Fundació Palau, tota una declaració d´intencions d´aquesta edició. I ho farà amb dos espectacles que proclamen la seva gran passió per la llengua i les paraules: AMOR. Arrels, branques i fulles, un concert poètic i un recital musicat que celebra l´amor en totes les seves facetes amb Heura Gaya, Meritxell Gené i Meritxell Cucurell-Jorba; i el celebrat monòleg ACORAR de Toni Gomila. Ambdós espectacles es podran veure al pati de l´Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar, un espai arbrat preciós.

Canet de Mar donarà pas a Sant Andreu de Llavaneres la nit de divendres 8 de juliol, i ho farà posant el focus en la relació que hi ha entre poesia i cinema. 24 versos per segon és un recital de Míriam Cano, Francesc Gelonch i Esteve Plantada, tres veus poètiques que escriuen sovint poemes inspirats en el cinema. Tot seguit tindrà lloc una nova proposta que aquest any incorpora el festival anomenada + a prop, un espai per conèixer amb més profunditat un creador i la seva relació amb la poesia: enguany el convidat és el director de cinema Albert Serra.

Dissabte 9 de juliol Mataró es converteix en la seu del festival Poesia i + que experimenta amb nous formats i explora el diàleg de l´electrònica amb els versos de poetes del segle XX, rellegits amb llenguatges actuals. La nit començarà amb VARECITAL, un homenatge a Ventura Ametller, un dels escriptors més desconeguts i necessàriament reivindicables de la ciutat. VARECITAL combina les melodies electròniques i els scratchs de DJ Sweets amb les projeccions audiovisuals d´Eloi Aymerich i un recital amb Anna Gual, Raquel Santanera, Lluís Calvo, Pau Vadell, Teresa d´Arenys, Joan Carles González Pujalte i Jaume C. Pons Alorda. Tot seguit els bascos DELOREAN estrenaran a Catalunya el seu homenatge a Mikel Laboa on l´electrònica interacciona amb remescles realitzades a partir de preses d´estudi originals del cantautor.

Un entorn d´excepció com és el Pou de Glaç de Dosrius serà l´emplaçament que acollirà les dues últimes propostes del primer cap de setmana del festival Poesia i +: el recital El club dels poetes vius amb Mario Gas i la presentació de “Després de la rumba”, l´últim disc de Pep Lladó.

La Fundació Palau de Caldes d´Estrac agafa el relleu del festival del 14 al 17 de juliol. El dijous tindrà lloc la inauguració “Fracassart: de la no-mort de l´art”, la darrera mostra del gran poeta i artista Carles Hac Mor. Amb aquesta exposició, que es podrà veure fins setembre, la Fundació Palau homenatja a una figura clau de la nostra cultura. Per a l´HACnguració comptarem amb les intervencions artístiques de Mercè Capdevila, Miquel Àngel Marín Ribes, Vicenç Viaplana i Ester Xargay. Tot seguit els glosadors Mireia Mena i Ferriol Macip juntament amb el músic Marcel Marimon protagonitzaran el primer combat de glosa que acull el festival. Finalment la nit clourà amb El nus la flor, amb el pianista i compositor Daniel Ariño, Enric Casasses i la cantant Maria Mauri.

David Fernàndez encetarà la vetllada de divendres 15 de juliol amb Poètica de la resistència: el Poesia i + ha donat carta blanca i micro obert a Fernàndez per apropar-nos als seus referents poètics. Tot seguit Maria Arnal + Marcel Bagés presentaran Verbena (2016) el seu segon EP en què continuen treballant a partir de gravacions de camp, fonoteques i arxius digitalitzats. A més reinterpreten poemes de Vicent Andrés Estellés i homenatgen Ovidi Montllor. Finalment Niño de Elche + Proscritos DF tancaran la nit amb un concert poètic i singular que desplegarà la potència brutal d´aquest artista fora de sèrie.

La nit de dissabte 16 de juliol, arrancarà amb Futur Present, una proposta a càrrec de Lluís Calvo que portarà a la Fundació Palau quatre de les veus més talentoses del panorama de poesia jove: Laia Carbonell, Irene Solà, Carles Morell i Aina Torres Rexach. Tot seguit tindrà lloc un dels actes més emblemàtics del festival com és la Nit de Poetes, aquest any amb Antònia Vicens, Premi Nacional de Cultura, Tomàs Arias i Lucia Pietrelli, un trio que representa a la perfecció la potència i la diversitat de la poesia catalana contemporània. Finalment tancarà la nit Instants, el concert poètic-visual basat en l´obra de la poeta polonesa Wistawa Szymborska (Premi Nobel 1996) a càrrec de Kórnik Trio, amb Anna Subirana, Eduard Altaba, Rafa Zaragoza, Rosa Martí i Aurora Gasull. Serà una ocasió única per descobrir la poesia de Szymborska, una de les veus més potents de la literatura europea de finals de segle XX.

L´últim dia del festival, diumenge 17 de juliol, vol ser tota una festa de les editorials de poesia en català. Durant gairebé 12 hores, hi haurà parada de llibres, un museu vivent de versos a les sales expositives de la Fundació Palau, una paella popular, un recital caminat que recorrerà el poble fins a la platja i un final de festa amb actuacions i concerts. Més de 20 poetes hi participaran durant tot el dia. Al vespre, els polifacètics Pep Gómez i Pepino Pascual presentaran un espectacle familiar que també està programat diumenge 10 de juliol a Sant Vicenç de Montalt: Recuerdos de Ypacaraí,. Tot seguit el grup liderat per Ferran Baucells RAN RAN RAN, mostrarà el millor de la tradició folk i l´indie lo-fi nostrat. La vetllada la tancarà l´inconfusible Joan Colomo, que presentarà a l´escenari del Poesia i + el seu últim disc Sistema (2016). Un final de festa rodó per cloure l´onzena edició del festival Poesia i +.

Save

Informació relacionada
Divendres, 8 de juliol de 2016
24 versos per segon i + a prop amb Albert Serra
El festival Poesia i + de la Fundació Palau programa per a divendres 8 de juliol un recital amb tres poetes i una trobada amb el director de cinema català més internacional i singular. Una nit de poesia i cinema
Diputació de Barcelona
^