X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 13.01.2017
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Comencen els treballs d'extracció de pins afectats per tomicus a set municipis del Maresme
A Llavaneres s'actuarà a Can Cabot d'Amunt i a la Roca Roja

Pins afectats pel Tomicus a Llavaneres

La recentment creada Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Maresme començarà dilluns vinent a actuar en finques de set municipis de la comarca que tenen més d'un 80% dels pins pinyers afectats per tomicus, segons ha informat el Consell Comarcal del Maresme. Els treballs, que es perllongaran fins a finals de febrer, consistiran en l'extracció dels arbres morts i el seu trasllat per a l'aprofitament de la fusta com a biomassa. A Llavaneres s'actuarà a Can Cabot d'Amunt i a la Roca Roja

Els treballs consistiran en la tallada i posterior extracció dels arbres i el trasllat de la fusta per al seu aprofitament com a biomassa. Les actuacions es perllongaran fins a finals de febrer. És important que l'extracció es faci abans del mes març perquè és quan els Tomicus destruens adults comencen a sortir dels troncs.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha atorgat un primer ajut de 100.000 euros per al tractament de les zones afectades per Tomicus al Maresme i al Vallès Oriental. Aquests ajuts es vehiculen a través de les associacions de propietaris i estableixen un ajut de 1.250€ per hectàrea tractada.

La nova associació, que ja agrupa 1.500 hectàrees (el 6% de tota la superfície forestal del Maresme) destinarà els diners aconseguits a netejar onze finques forestals (28 hectàrees) en les quals s'ha detectat un elevat grau d'afectació (més del 80% dels pins afectats). Les finques, en les quals es començarà a actuar el proper dilluns, són les següents:

  •     Dosrius (Turó de la Gola i Plana de l'Arenys
  •     Argentona (Can Castells, Can Belluguins, la Vinya d'en Barretes i la Pujada)
  •     Mataró (Can Bruguera)
  •     Sant Andreu de Llavaneres (Can Cabot d'Amunt i la Roca Roja)
  •     Sant Vicenç de Montalt (Les Godelles)
  •     Arenys de Mar i Arenys de Munt (Veïnat del Remei)

Els efectes del canvi climàtic (sequera, onades de calor, pedregades) i els sòls prims i en pendent, han provocat que els boscos del Maresme siguin més vulnerables a les plagues.Un factor que ha estat aprotitat per la processisonària, el fong Thyriopsis Halepensis i, especialment, l'escarabat Tomicus per fer estralls en la població de pins pinyers maresmencs.

Diputació de Barcelona
^