X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 23.06.2017
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres segueix col·laborant amb la justícia en el cas Pretòria

Els actuals regidors Albert Sala i Josep Ruiz van declarar com a testimonis el passat dijous 21 de juny a l’Audiència Nacional per tal de continuar esclarint els fets del cas que afecta Sant Andreu de Llavaneres i altres localitats catalanes.

Ajuntament de Llavaneres

En el marc de les diligències obertes pel cas Pretòria, el dijous 21 de juny van continuar les intervencions de diversos testimonis a l’Audiència Nacional. Concretament, van prestar declaració l’exalcalde Sant Andreu de Llavaneres Víctor Ros, l’exregidor d’Urbanisme Antoni Jiménez i els regidors de l’actual equip de govern Albert Sala i Josep Ruiz.

En el cas dels regidors Sala i Ruiz van comparèixer en condició de testimonis per continuar amb les tasques de col•laboració del consistori amb la justícia. D’una banda, el primer tinent d’alcalde, Albert Sala, va reiterar el posicionament que ja havia defensat en anteriors plens de l’Ajuntament. Concretament, Sala va manifestar que les contraprestacions previstes a l’acord no eren suficients en comparació amb convenis d'aquest tipus a d’altres municipis; que l’operació es va executar amb presses sense justificació tècnica ni política; i que des del seu grup polític es va defensar incloure l’operació dins el POUM, però l’equip de govern del moment no ho va acceptar. Per la seva part, el regidor d’Urbanisme i Obres Públiques, Josep Ruiz, va valorar després de la seva declaració com a testimoni que “és necessari saber què és el que va passar i quines actuacions s’han dut a terme en nom de Llavaneres per respondre a suposats interessos personals”.

Implicació de Sant Andreu de Llavaneres en el cas

El cas, que va esclatar l’any 2009, se centra en investigar una suposada trama de corrupció urbanística, suborn i blanqueig de capitals que va tenir lloc entre els anys 2001 i 2009 a les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

En el cas del municipi de Sant Andreu de Llavaneres, les investigacions judicials se centren en la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i una empresa per a la construcció d’uns immobles. Inicialment estava prevista la construcció de 12 cases i finalment es va acordar el desenvolupament de 83 pisos, motiu pel qual el ple de l’Ajuntament va requalificar els terrenys destinats a aquest ús.

El ple de l’Ajuntament de Llavaneres va votar els canvis en el planejament urbanístic que requeria el nou projecte, que posteriorment va ser aprovat per la Generalitat de Catalunya, i va signar un conveni amb l’empresa promotora. El text del conveni va incorporar actuacions de contraprestació per a Sant Andreu de Llavaneres com la creació d’un casal d’avis, la cessió d’una part del sòl per a una promoció d’habitatge social, entre d'altres projectes vinculats a l’àrea de joventut.

Les actuacions previstes en matèria d’urbanisme han estat validades i considerades com a legals per part dels òrgans competents. No obstant això, la investigació del cas vol verificar la validesa de l'operació i la possible existència de blanqueig de capitals entre les empreses i els comissionistes privats que hi van intervenir.

L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres continuarà col•laborant amb la justícia i lluitarà per recuperar el bon nom i prestigi de la localitat.  

Diputació de Barcelona
^