X
Emergčncia per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 17.01.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Campanya a les escoles per recollir l'oli usat
Es distribuiran embuts a totes les famílies del Jaume Llull i el Serena Vall per afavorir el reciclatge de l'oli de cuina

La Regidoria d'Educació ha impulsat una campanya per fomentar la recollida selectiva d'oli usat. D'una banda, s'han instal·lat uns contenidors de recollida d'oli a les dues escoles de la vila, Jaume Llull i Serena Vall, i de l'altra, s'han repartit embuts a les famílies dels alumnes per facilitar-ne l'abocament de l'oli en ampolles de plŕstic. Amb aquesta actuació es pretén impulsar la recollida selectiva d'oli i evitar que es llenci en llocs inadequats, com ara l'aigüera, perquč perjudica molt el medi ambient. L'acció s'ha posat en marxa a proposta del Consell d'Infants del curs 2020-2021, que va tenir com a leitmotiv la cura del planeta. D'oli usat, ni una gota al mar!

Embuts de recollida d'oli usat

A cada escola, hi haurà un contenidor vermell on les famílies hauran de dipositar les ampolles de plàstic amb l'oli per reciclar. Per afavorir-ne l'abocament, els alumnes rebran uns embuts per fer la recollida a casa. Aquests embuts de plàstic estan especialment dissenyats per roscar-se a les ampolles de plàstic buides i facilitar la tasca de reciclar l'oli de cuina.

Durant els primers mesos, la recollida dels contenidors es farà amb previ avís per part dels punts de recollida. En funció de la freqüència inicial de recollida s'establirà un calendari i una periodicitat de buidatge dels contenidors.

A més de la compra dels contenidors i dels embuts, la campanya inclou accions pedagògiques als centres escolars; concretament fins a tres xerrades adreçades als alumnes, que aniran a càrrec de tècnics de la Fundació Maresme. A més, l'Ajuntament assumeix les tasques de manteniment i recollida dels contenidors, a través de CEO Maresme.

Què hem de fer?

Cal introduir l'oli que generem a la cuina (ja sigui el que ens queda a la paella després d'haver cuinat o el de les llaunes de conserva) en una envàs de plàstic buit (ampolles o garrafes), quan aquest ja estigui fred, amb l'ajuda de l'embut que us proporciona l'Ajuntament i que s'acopla a la rosca dels envasos per falicitar-ne el procés. Quan l'ampolla estigui plena cal tancar-la bé i dipositar-la a l'interior d'algun dels punts de recollida que trobareu als següents emplaçaments:

- Escola Jaume Llull
- Escola Serena Vall

 Els recipients d'oli usat es poden continuar portant, igualment, a la deixalleria mòbil i a la deixalleria de les 3 Viles.

Per què no hem de llençar mai l'oli a l'aigüera?

Un litre d'oli pot contaminar un milió de litres d'aigua! A més, perjudica la fauna i la flora dels nostres rius, mars i aqüífers. També deteriora les canonades i produeix males olors, i dificulta la tasca de la depuradora.

Beneficis del reciclatge d'oli

Participant en el reciclatge de l'oli podem obtenir biodièsel, que contamina un 10% menys que el gasoil, i representa una energia alternativa que disminueix la dependència dels combustibles fòssils. També es poden fer sabons, adobs orgànics, lubrificants, ciris, pintures o vernissos.

El Consell d'Infants de Llavaneres

El medi ambient i la sostenibilitat és també l'eix de treball del Consell d'Infants 2021-2022. Després de l'experiència del curs passat, els consellers van optar per mantenir aquesta temàtica: cal continuar treballant per conscienciar la població que hem de tenir cura del planeta, entre tots. Aquest curs, en concret, s'incidirà en els residus zero a l'hora de l'esmorzar.

Diputació de Barcelona
^