X
Emergčncia per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 26.09.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
El Museu de Llavaneres mostra les escultures de Ramon Pons
L'exposició 'Periples' s'inaugura divendres 30 de setembre i es podrŕ visitar a Can Caralt fins al 23 d'octubre

El Museu de Llavaneres presenta l'exposició 'Periples', de Ramon Pons (Sant Vicenç de Torelló, 1967). La mostra s'inaugura divendres 30 de setembre a les 19.30 h i es podrà visitar fins al 23 d'octubre, a Can Caralt.

 L'artista 

Ramon Pons es dedica professionalment al disseny de moda, tot i que també ha desenvolupat la seva pròpia trajectòria artística. Ha realitzat diversos cursos d'escultura amb seleccionats professors locals i estrangers; a la Barcelona Academy of Art amb Christian Bull i Grzegorz Gwiazda, a l'Escola de Ceràmica de la Bisbal amb Samuel Salcedo, als tallers de Toshie Itabashi i Jorge Egea i a l'Escola Massana amb Mònica Chavarria i Lúa Coderch. Exposa de forma permanent a la Galeria Artevistas de Barcelona, a les galeries online www.singulart.com i www.artxtu.com i ha exposat a Catalunya, Espanya i França.

 La crítica 

Tal com ens explica l’historiador de l’art Isaac Candelario, sota el títol «Periples», Ramon Pons presenta a Can Caralt el que es podria considerar el seu projecte més personal: a través d’una acurada selecció d’obres –moltes d’elles inèdites– convida el públic a reflexionar al voltant dels diferents aspectes en relació amb el concepte dels viatges que cada persona realitza al llarg de la seva vida. Un viatge entès a voltes com a simples translacions, a voltes com a trajectòries espirituals, emocionals, ideològiques...

L’obra mateixa interpel·la i és precisament aquesta acció la que determina un significat diferent de cadascuna, segons les vivències de la persona que l’observa. L’acció del desplaçament que Pons trasllada a les seves escultures i instal·lacions es pot relacionar amb el viatge per gaudi, o bé per necessitat. És aquí on podem veure que és una obra rabiosament actual i que pot ser un exemple de la nostra realitat més recent: migracions, exilis,
desnonaments... Però això no és casual, si tenim en compte que, des dels seus inicis, la producció artística de Pons ha tingut una forta càrrega de denúncia social i de reflexió sobre les injustícies del nostre present.

Les maletes, bosses i d’altres objectes són els elements que ens evoquen aquest periple i que a la vegada uneixen i vinculen totes les obres exposades. És interessant veure com l’artista fusiona aquests elements en el cos de fang i xamota dels personatges –aïllats o en grup– i com, fins i tot, en algun cas es transformen en les mateixes extremitats. És en aquest punt on el concepte del viatge adquireix un nou significat, ara entès com a trajectòria vital. Per tant, els atuells, també, esdevenen totes aquelles experiències que acumulem en el decurs de la nostra vida i transportem allà on anem i que, com a resultat, passen a formar part de la nostra aparença, de la nostra identitat.

Tanmateix, tot i que l’exposició se centra sobre un aspecte en concret, la selecció d’obres ens permet descobrir les diferents tècniques utilitzades per l’artista. És aquí on cal destacar –a part del modelatge en fang– la tècnica de l’objet trouvé (art trobat), on Pons, a través de l’assemblatge d’objectes, contextualitza els seus personatges en terracota, la qual cosa reforça encara més el sentit de la reflexió i ens trasllada a la nostra realitat més propera.

 Horari 

  • De dimecres a divendres, de 17 a 20 h.
  • Dissabtes, d’11 a 14 i de 17 a 20 h.
  • Diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Rètol

Diputació de Barcelona
^