Baner orienta't
Botó que mostra/amaga menú lateral
Versió per imprimir
Documents
Vull fer voluntariat
El voluntariat o la tasca de cooperant habitualment es realitza a l'estranger

Segons la tipologia, aquestes estades tenen unes despeses variables. Consulta les condicions d'aquella que més s'adapti a les teves possibilitats.
També has de saber el temps que vols estar, quins són els teus objectius, quines despeses pots permetre't, i si cal alguna formació prèvia.

Voluntariat i estades de curta durada

Camps de treball

Són experiències amb un grup de persones de diferents països on es col·labora en la realització d'un projecte solidari per a la comunitat local (d'àmbit social, mediambiental, cultural o educatiu) en el nom d'una entitat o ONG.
Normalment es realitzen a l'estiu, amb una durada d'entre 2 i 3 setmanes.
Entitats : Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya i Servei Civil Internacional (SCI).

Camps de solidaritat

Són una experiència per formar-se, conviure i conèixer de primera mà la realitat quotidiana dels països.
L’objectiu és aconseguir una major consciència de les desigualtats Nord-Sud i promoure actituds en favor d’un model més just i respectuós amb els drets humans i la identitat dels pobles i persones.
El/la participant haurà de fer-se càrrec de les despeses de la formació prèvia, del vol i de la manutenció durant l'estada.
Entitats que en gestionen: Setem, Proide.

Intercanvis juvenils

Són trobades de 5 a 21 dies de durada, on grups de joves de 13 a 30 anys, de diferents països, realitzen activitats d’Educació no formal. Podem trobar intercanvis que es treballin des de l’esport, el teatre, la música, la fotografia, la cuina, l’art, la cultura…
L’estada està subvencionada pel Programa "Erasmus+"
Entitats que en gestionen: Catalunya Voluntària, Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT).

Brigades internacionals

Les brigades són estades per a joves més compromesos i que volen participar activament perquè la solidaritat és el seu modius de vida. Es pot participar en funció de la quantitat de persones interessades en viatjar i estan destinades a persones a partir dels 18 anys o dels 21, en alguns casos. Algunes estades requereixen formació, que s'ofereix a través de l'organitzador.


Voluntariat de llarga durada

Cos Europeu de la Solidaritat

Els Cos Europeu de la Solidaritat (CES o ESC) és un programa de la Comissió Europea que facilita a joves de 18 a 30 anys realitzar estades solidàries en format de voluntariat -principalment-, feina o pràctiques.

El CES ofereix la possibilitat de viure en un altre país dins o fora de la Unió Europea, entre 2 setmanes i 12 mesos. Es pot escollir entre dues tipologies de voluntariat: de curta durada (de fins a 2 mesos) i de llarga durada (de 2 a 12 mesos).

El/la jove només pot realitzar un voluntariat de llarga durada i, com a molt, un de curta durada prèviament.
No es requereix cap tipus d'experiència ni formació en concret, ni és necessari parlar l’idioma del país de destí (tot i que es valora positivament) ja que l’idioma vehicular sol ser l’anglès i el programa facilita un curs de la llengua del país.
La persona voluntària compta amb el suport d'una entitat del territori i amb una entitat d'acollida al país de destí, que ofereixen suport abans i durant el voluntariat.
Per participar en un CES pots donar-te d’alta al web (si tens 17 anys o més) omplint totes les teves dades. Pots apuntar-te a tantes oportunitats com t’interessin, fins que trobis una on t’accepten.


Voluntariats de mig i llarg termini

En col·laboració amb altres ONG o entitats a nivell internacional, el Servei Civil Internacional i la COCAT proposen voluntariats de mitja (MTV) i llarga (LTV) durada.
La persona voluntària realitza un tasca voluntària en una associació local en diferents països del món. 
La durada va d’entre 3 a 12 mesos, tot i que alguns permet una estada més curta.
L'edat mínima dels i les participants és de 18 anys als països del Nord, i 21 anys als del Sud. No hi ha una edat màxima de participació.
MTV i LTV: amb el Servei Civil Internacional, amb la COCAT.

Voluntariat o intercanvi col·laboratiu

Es tracta de donar suport a particulars, famílies o organitzacions en tasques concretes (cuidar infants, ensenyar idiomes, informar a turistes...), a canvi d'allotjament i manutenció.
És una alternativa econòmica per conèixer noves cultures i realitats, practicar idiomes i viatjar minimitzant despeses.
Xarxes d'intercanvi: Help Exchange, Worldpackers.

Voluntariat a l'estranger

Fer un voluntariat internacional et permet conèixer la realitat local d’un país des d’una perspectiva diferent, alhora que contribueixes en una tasca social, cultural o medi ambiental.

Existeixen diverses organitzacions internacionals i organismes públics que donen suport a diferents programes de voluntariat al món i en diferents àmbits com la salut, l'educació, les condicions medi ambientals, les desigualtats socials i econòmiques…

Consulta Cooperació internacional si el que vols és treballar per a una ONG de manera remunerada.

Cooperació internacional
 
El cooperant és la persona que treballa (amb contracte laboral) executant projectes en una entitat dedicada a la cooperació internacional per al desenvolupament i l'acció humanitària.

Han de tenir formació o titulació acadèmica oficial i experiència professional en l'àmbit en el que col·laboren.

Es valora l'experiència prèvia fent voluntariat a l'estranger.

És imprescindible el coneixement de l'idioma oficial del país de destí, formació i coneixements específics, útils per al projecte.

Treballar com a cooperant

Per trobar ofertes laborals en el món de la cooperació, adreça't directament a les entitats d'aquest àmbit:

Estatals

Borsa de treball de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Borsa de la Coordinadora de ONGD España
Taulers d'anuncis i recursos dels Centres de Recursos per a les Associacions Juvenils
Cercadors d'ofertes Haces Falta, Sector 3 o Trabajo ONG

Internacionals

Portal de feina de la Secretaria de les Nacions Unides
Programa d'Experts Associats de les Nacions Unides
Borsa de treball d'Oxfam Internacional
Third Sector Jobs

Formar-se com a cooperant

La formació en cooperació és convenient per col·laborar en una organització solidària, tant per treballar-hi com a cooperant professional com per fer-hi un voluntariat.

Pots trobar llistats de cursos actualitzats que s'ofereixen a Catalunya sobre múltiples temàtiques, o a través del campus online de la Coordinadora d’ONG pel desenvolupament.

Pots sol·licitar les Beques MAEC- AECID per formar-te en cooperació internacional a l'estranger.

Per afavorir la mobilitat dels i les estudiants: Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació

Diputació de Barcelona
^