Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 09.03.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Protocol per acollir infants ucraïnesos
El govern ha establert un protocol especial per accelerar el procés d'acollida d'aquests menors, especialment exposats a patir violències o ser víctimes de tràfic

Per acollir els infants i adolescents que arribin sols a Catalunya des d'Ucraïna, el Departament de Drets Socials ha aprovat un protocol d'urgència per reduir el procés i, en la mesura del possible, resoldre els casos en pocs dies. Aquests són els passos a seguir:

Catalunya es prepara per donar resposta a la crisi humanitària d'Ucraïna. Voleu col·laborar i oferir ajuda a les persones que arriben?

Ajudar a Ucraïna

Com comunico que vull acollir?

El primer pas, en cas de voler acollir un menor ucraïnès no acompanyat, és contactar amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per informar de l'interès per fer-ho. Es pot trucar al 116 111 o enviar un email a dgaia.dso@gencat.cat.

S'acaba d'activar també el correu comiteacollida.igualtat@gencat.cat. Les persones que s'ofereixen per acollir persones provinents d'Ucraïna o per a altres qüestions relacionades amb l'ajuda al poble ucraïnès hi poden escriure posant en l'assumpte ‘OFERIMENTS UCRAÏNA' per poder-los detectar amb la màxima rapidesa.

Cal posar de relleu que des del Servei de Migració i Atenció a les persones refugiades no recomanen l'acolliment de famílies per part de persones privades, sinó que es derivi la petició d'allotjament i atenció de les persones nouvingudes a través de serveis socials o del servei d'acollida de Creu Roja.

Quins requisits s'han de complir?

En segon lloc, caldrà omplir el formulari corresponent i facilitar la documentació per acreditar que es compleixen els requisits. Així, es demana l'informe mèdic de salut física i psíquica, certificat d'antecedents penals i el d'empadronament.

A més, s'ha de tenir almenys 25 anys i, com a mínim, catorze més que la persona acollida.


Què es té en compte per valorar la idoneïtat de la família d'acollida?

Un cop s'obre l'expedient, l'equip encarregat fa una primera valoració i un estudi provisional de la família d'emergència. Així, es contacta amb ells per visitar el domicili i entrevistar-los.

En aquesta fase, es tenen en compte aspectes com l'estabilitat emocional de la família, la capacitat educativa, l'entorn familiar, si tenen mitjans de vida suficients, la possibilitat de dedicació o si l'habitatge té les condicions adequades.

Amb tota aquesta informació, l'equip emet un informe. Si una família ja té el certificat d'idoneïtat, no cal una valoració específica.


Què passa amb l'escolarització dels menors?

Si l'informe és favorable, es delegarà la guarda provisional dels menors a la família i s'engegaran els tràmits per a la seva escolarització i perquè tinguin targeta sanitària.

Durant tot el temps d'acollida de l'infant o adolescent, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció s'encarrega de fer-ne el seguiment.


Les famílies tenen dret a alguna prestació?

Sí. Es té dret, com en qualsevol règim d'acollida de menors, a una prestació econòmica. Són al voltant de 300 euros al mes per menor acollit, però pot variar si, per exemple, té alguna necessitat especial.

Bandera d'Ucraïna

Informació relacionada
Des del consistori treballem per arrelar i integrar el col·lectiu d'ucraïnesos desplaçats a la vila
Llavaneres fa una crida urgent per localitzar propietaris d'habitatges buits que els vulguin cedir gratuïtament
ACTUALITZACIÓ 8/3/22 | El primer carregament solidari de Llavaneres amb Ucraïna ja viatja cap a la frontera amb Polònia
ACTUALITZACIÓ 3/3/22 | El Consulat d'Ucraïna demana, en especial, material de primers auxilis
ACTUALITZACIÓ 1/3/22 | Convoquem la ciutadania a manifestar-se en defensa de la pau i en suport al poble ucraïnès el proper dimarts 1 de març a les 19 hores davant de l'ajuntament de Llavaneres
Diputació de Barcelona
^