Per què es commemora el Dia de la Visibilitat Trans?
Aquesta jornada va ser impulsada l’any 2009 per l’activista trans Rachel Crandall com a resposta a la manca de reconeixement positiu per a les persones trans. Fins aleshores, l’únic dia de referència per al col·lectiu era el Dia de la Memòria Trans (20 de novembre), centrat en recordar les víctimes de la transfòbia. Per aquest motiu, el 31 de març es va establir com una jornada per celebrar i donar visibilitat a les persones trans que lluiten per viure lliurement la seva identitat.
Encara avui, les persones trans s’enfronten a discriminació i barreres socials en àmbits com l’educació, la salut i el mercat laboral. Aquesta diada serveix per recordar que la diversitat de gènere és una realitat que ha de ser respectada i garantida a través de polítiques públiques i accions de sensibilització.
El compromís de Llavaneres amb la diversitat
L’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres treballa per promoure la igualtat i la diversitat en tots els àmbits. En aquest sentit, el consistori està adherit al Pla Comarcal per la Diversitat Sexual i de Gènere 2022-2025, impulsat pel Consell Comarcal del Maresme amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de desplegar polítiques LGTBI de manera transversal als municipis de la comarca.
A més, Llavaneres compta amb el Pla Local d’Igualtat 2024-2027, un instrument estratègic impulsat per la Regidoria d’Igualtat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, per garantir una vila més inclusiva, amb drets i oportunitats per a tothom. Aquest pla s’estructura en sis eixos de treball, entre els quals hi ha la lluita contra l'LGTBIfòbia i la promoció de la diversitat afectivosexual i de gènere.
Accions educatives per la diversitat
La sensibilització sobre la diversitat sexual i de gènere també s’està treballant a nivell educatiu al municipi:
- Xerrades sobre educació afectivosexual per a famílies
S’han organitzat sessions a les escoles Jaume Llull, Serena Vall i a l’Institut Llavaneres, amb l’objectiu de proporcionar eines per tractar la diversitat afectiva, sexual i de gènere des d’una perspectiva respectuosa i informada. - Tallers d’educació afectivosexual als centres educatius
L’alumnat de 6è de primària i de 1r d’ESO ha participat en sessions per treballar la diversitat afectivosexual i la coeducació, amb el finançament de la Diputació de Barcelona.
Aquestes iniciatives reforcen el compromís de Llavaneres amb la igualtat i la diversitat, i garanteixen que el respecte per les persones trans i LGBTI+ es treballi de manera transversal en diferents àmbits del municipi.
Recursos de suport per al col·lectiu trans
Les persones trans i les seves famílies poden accedir a diferents serveis d’acompanyament i assessorament a nivell comarcal i provincial:
Servei d’Atenció Integral (SAI) LGBTI del Consell Comarcal del Maresme
Servei d'atenció especialitzada que proporciona informació, assessorament i acompanyament a persones LGTBI i a les seves famílies. Aquest servei treballa per garantir els drets del col·lectiu, donar suport en casos de discriminació i violència, així com oferir informació sobre tràmits relacionats amb la diversitat sexual i de gènere. Més informació a SAI Maresme.
Trànsit – Servei d’acompanyament a persones trans (ICS)
Servei especialitzat del sistema de salut català per acompanyar processos de trànsit de gènere des d’una perspectiva integral i despatologitzadora. Més informació a TRÀNSIT: Servei d'Atenció i Promoció de la Salut de les Persones Trans i No Binàries de l’Institut Català de la Salut.
Compromís amb la diversitat
Avui i cada dia, Llavaneres reafirma el seu compromís amb els drets de les persones trans i amb la construcció d’un municipi on tothom pugui viure amb llibertat i respecte.