Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Notícies Marcs Població Els plens municipals
En una sessió extraordinària convocada per ERC, Junts i Movem Llavaneres, a l'oposició

El Ple de l'Ajuntament de Llavaneres va posar a debat, dijous 4 de juliol, en una sessió extraordinària, tres punts sobre el futur creixement urbanístic del municipi. La sessió es va celebrar a petició dels grups municipals de l'oposició Movem Llavaneres, ERC Llavaneres i Junts per Llavaneres. Un debat molt intens, de més de dues hores de durada i en una sala de plens força concorreguda, que va confrontar la visió de model de poble de les forces polítiques amb representació municipal. Els tres punts de l'ordre del dia es van rebutjar amb els vots en contra dels tres partits que formen l'actual govern municipal, PSC, PP i Acord per Llavaneres; els vots a favor d'ERC, Junts i Moverm, que n'eren els proposants, i amb l'abstenció del regidor no adscrit, Oriol Giralt.

Les votacions    

Punt 1. Modificació puntual del Pla Parcial SUBd-2 Ponent/La Torreta per tal de desclassificar el sector.

Punt 2. Modificació puntual del Pla Parcial SUBd-3 Llevant/el Cogoll per tal de desclassificar el sector

Punt 3. Modificació puntual del Polígon d'Actuació Urbanística PA-LA Les Alzines per prioritzar l'espai d'equipament i l'aparcament subterrani als habitatges i al rendiment econòmic. Votació | Tots tres punts van rebre els vots en contra de PSC, PP i Acord, al govern; els vots a favor d'ERC, Junts i Movem, i l'abstenció del regidor no adscrit.

Les valoracions 

Resum de les intervencions dels diferents grups polítics.

1-. Modificació puntual del Pla Parcial SUBd-2 Ponent/La Torreta per tal de desclassificar el sector.

2-. Modificació puntual del Pla Parcial SUBd-3 Llevant/El Cogoll per tal de desclassificar el sector.

Gerard Viladomat (regidor d’ERC)

"El desenvolupament del sector acabaria amb la plana agrícola de Llavaneres."

"Les modificacions que proposem van a favor d’una vila més compromesa amb el seu entorn, amb la no gentrificació dels espais més poblats, la plana agrícola i la unió amb l’associació agrària de Mataró Cinc Sénies-Mata-Valldeix, a favor d’equipaments integrats amb l’entorn."

Vanessa Bonamusa (portaveu de Junts per Llavaneres)

"Tenim una zona marítima amb molt pocs serveis, necessita equipaments i serveis, en comptes d’això es preveu la construcció de més de 700 habitatges."

"El POUM caduca el 2025 i ara tenim l’oportunitat de crear un nou document adaptat a la situació actual del nostre poble."

"És per aquest motiu que els grups d’ERC, Movem Llavaneres i Junts per Llavaneres ens hem unit per demanar la desclassificació d’aquests dos sectors."

Marc Enríquez (regidor de Junts per Llavaneres)

"No volem un poble amb 700 habitatges més a la zona marítima." 

"Com podem construir 700 habitatges més en una zona que no està preparada quant a serveis, quant a infraestructures, per canalitzar tota aquesta nova població?"

"El grup de Junts, d’ERC i Movem votem i volem desclassificar aquests sectors per tal que Llavaneres continuï sent un poble, que és el que ha de ser. Un poble pels seus habitants, un poble amb qualitat de vida." 

Àlex Neira (alcalde)

"El POUM de Llavaneres és jove; té uns onze anys. La planificació que es va preveure en el seu moment, encara no s’ha desenvolupat ni de bon tros." 

"El pla preveu un desenvolupament per sectors i és una manera de tenir controlat el creixement, perquè fins que no s’acabi de construir un sector no es pot desenvolupar l’altre." 

"Els tècnics municipals estimen aproximadament que la fase 1 no estarà finalitzada fins d’aquí a vuit anys." 

"S’està generant una alarma del creixement urbanístic de Llavaneres. Vull transmetre tranquil·litat respecte al creixement previst; el 40% dels futurs 700 habitatges serà de protecció oficial." 

Oriol Giralt (regidor no adscrit)

"En el municipi hi ha dos temes molt importants: la manca de serveis i equipaments i la revisió del POUM, que cal fer amb tranquil·litat, sense enfrontaments. Demano, que en la mesura que sigui possible, fem participar les associacions de veïns perquè puguem dissenyar tots el poble que volem."

Tito Casado (portaveu de Movem Llavaneres)

"El que portem avui aquí és una proposta conjunta, consensuada, treballada per diferents grups de l’oposició que representa gairebé la meitat de la població de Llavaneres. Portem a debat quin model de poble volem, però sobretot diem que no volem aquest POUM. No volem el model de poble que està planificat perquè convertiria Llavaneres en una ciutat dormitori." 

Josep Ruiz (portaveu d’Acord per Llavaneres)

"Actualment, aquest Ajuntament no ha donat cap llicència urbanística. És del tot incoherent el model de poble que ERC, Movem i Junts defensen: no aturar un creixement al sector de la Riera i, per contra, focalitzar-se tan sols en els sectors de La Torreta i El Cogoll." 

Toni Majó (portaveu Partit Popular)

"El POUM ha buscat una planificació sostenible del creixement urbanístic de la població atenent les preocupacions principals dels habitants com són la manca d’equipaments. En aquest POUM hi ha present les zones verdes i agrícoles. Entenem que en el 2024 continua sent un bon POUM, per tant, i per coherència, el vot no serà favorable."

Carlos Sánchez Nicolau (regidor d’Urbanisme)

"M’agradaria fer alguna reflexió i cridar a la tranquil·litat. Els 17 regidors estem aquí per treballar. El POUM és un instrument més de l’urbanisme, per organitzar la societat, el desenvolupament, la construcció, al ritme que organitzes la mobilitat, els equipaments, les facilitats per accedir als serveis. Fa que un poble es relacioni i us pugui veure interrelacionat. Per arribar a això no cal modificar el POUM." 

"La construcció d’habitatge de protecció oficial ha d’anar acompanyada de sistemes viaris, clavegueram, serveis..." 

"No podem tancar Llavaneres, però el que sí que podem fer amb decisions tranquil·les és anar fent modificacions puntuals quan es detecten situacions que poden afectar d’una manera negativa el municipi." 

3-. Modificació puntual del Polígon d'Actuació Urbanística PA-LA Les alzines per tal de prioritzar l'espai d'equipament i l'aparcament subterrani als habitatges i al rendiment econòmic.

Tito Casado (portaveu de Movem Llavaneres)

"En aquest cas és el sector de l’antiga coneguda com la zona esportiva hi ha prevista la construcció d’unes 100 habitatges. La nostra proposta és revertir aquesta ordenació i que es prioritzi només zona verda i zona d’aparcament." 

Oriol Giralt (regidor no adscrit)

"En el mandat anterior el Govern va aconseguir recuperar aquests terrenys. A l’antic camp de futbol el que s’ha de fer és un aparcament subterrani de mínim tres plantes. Jo votaré en contra, no perquè no hi estigui d’acord sinó, perquè un cop recuperats els terrenys, va quedar clar que era un projecte a tractar mancomunadament, que tingués sentit."

Josep Ruiz (portaveu d’Acord per Llavaneres)

"Es va dir que aquest projecte s’havia de tractar amb una comissió de treball. L’ideal seria tenir un debat entre totes les formacions per arribar al màxim consens possible. És un projecte a llarg termini i no es pot decidir ara, s’ha de fer entre tots."

Marc Enríquez (regidor de Junts per Llavaneres)

"Estem parlant d’una zona estratègica i per nosaltres s’hi ha de prioritzar l’aparcament perquè és una problemàtica, conjuntament amb una gran zona verda perquè és la zona més gentrificada." 

Carlos Sánchez Nicolau (regidor d’Urbanisme)

"Llavaneres recupera una peça on encara no fa dos mesos que hem recuperat la titularitat. El projecte de les Alzines, hi ha una zona verda, una zona d’equipaments i 100 habitatges, dels quals 30 són de protecció oficial. El projecte contempla que tota la zona verda són 2 plantes amb unes places de venda i unes altres en règim de concessió en via horària. El pla destina a zona privada el 56,77% i a zona pública el 43,23%." 

Gerard Viladomat (regidor d’ERC)

"Ens sentim orgullosos d’haver recuperat l’espai. Seiem i fem un consell de treball. Convoquin un consell de treball extraordinari abans que s’acabi l’any."

Àlex Neira (alcalde)

"Volem que la zona de les Alzines sigui un projecte de consens majoritari perquè si el pròxim mandat no el lidera el PSC, es pugui continuar el recorregut. Amb les modificacions es pot perdre valor patrimonial, però ens hem d’assessorar legalment que el que fem estigui d’acord amb la llei."

Els plens, a YouTube i a Ràdio Llavaneres  

Podeu recuperar la sessió plenària en el canal de YouTube de l'Ajuntament de Llavaneres i escoltar el podcast de Ràdio Llavaneres.

4 de juliol

 Els sectors 

Sectors Riera, Ponent i Llevant

Alzines i Ametllers