Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Notícies Marcs Culturals Casa de Cultura Massorrà
L'acord de cessió d'ús de l'immoble es va signar divendres 31 de març a Madrid

L'Ajuntament de Llavaneres ha aconseguit l'ús de la Torre Massorrà, de propietat de l'exèrcit, per convertir-la en la Casa de Cultura de la vila. L'acord de cessió de la finca, per a un període de 75 anys, entre l'Ajuntament de Llavaneres i el Ministeri de Defensa es va signar divendres 31 de març a Madrid. El proper dissabte 22 d'abril, coincidint amb el cap de setmana de Sant Jordi, els veïns podran visitar la casa. Paral·lament, els serveis tècnics municipals ja estan treballant en el projecte de remodelació de l'immoble, que durant les darreres dècades ha estat casa d'estiueig de l'exèrcit, perquè reobri les portes com a seu de l'Escola Municipal de Música Llavaneres.

 Les dades 

Adreça: passeig de la Riera amb passatge Massorrà

Superfície construïda: 1.083 m2

Superfície parcel·la: 2.299 m2

 La història... 

  • L'any 1936, l'antic propietari, el doctor Ricard Martí, fa donació de la casa davant de notari perquè l'Ajuntament de Llavaneres hi faci una escola però a causa de la Guerra Civil, el consistori no la pot registrar.
  • L'any 1940, el doctor Martí fa una segona donació a l'exèrcit i, en aquest cas, sí s'hi inscriu la propietat.
  • Després d'uns anys en desús la casa passa a tenir un ús residencial d'alts comandaments militars.
  • El gener de 2022, l'arxiver municipal comunica a l'alcalde que ha localitzat el document notarial de l'any 1936; l'alcalde li demana que localitzi tota la informació relativa a aquesta donació. Troba factures de l'any 1938 per a les obres de rehabilitació de la casa i una sol·licitud de subvenció a la Generalitat per convertir-la en escola.
  • El setembre de 2022, el consistori comença la reclamació oficial de l'immoble davant del Ministeri de Defensa perquè se'n sent 'legítim propietari'.
  • El 31 de març de 2023 se signa l'acord de cessió d'ús d el'immoble per a un període de 75 anys; aquest acord no tanca l'opció que el consistori pugui continuar reclamant-ne la propietat.

Podeu consultar ampliar-ne la informació, aquí.

 Més informació 

Els Matins de TV3. 12 d'abril de 2023

L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres converteix una casa militar en una escola pública, tal com volia el propietari l'any 1936.