Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Àrea de Serveis Territorials Medi Ambient Notícies
La situació al Maresme requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar els arbres morts com per protegir aquells exemplars que poden ser salvables

Pins afectats per la plaga

El Consell Comarcal i els ajuntaments del Maresme, conjuntament amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, estan treballant per salvar les pinedes de la comarca. Segons els experts, hi ha unes 40 hectàrees de pi pinyer que són irrecuperables. Altres 6.600 hectàrees de pins, que representen un 20% de la superfície forestal de la comarca, són vulnerables als efectes de les tres plagues que estan atacant els pins pinyers maresmencs: l'escarabat Tomicus, l'eruga processionària i els fongs. Cal distingir molt clarament els arbres que estan patint sequera dels que estan malalts. En el primer cas, no s'hi pot fer res.

Save

Save

Save

Save

Les pinedes maresmenques estan patint els efectes del canvi climàtic. Les situacions de sequera i d'onades de calor, agreujades per una manca de gestió forestal eficaç, han debilitat els arbres deixant-los sense recursos per contrarestar les plagues. A més, estan patint simultàniament els atacs de la Processionària, del fong Thyriopsis halepensis i de l'escarabat Tomicus destruens. A hores d'ara, s'han detectat exemplars afectats -en major o menor intensitat- a tots els municipis del Maresme. En el cas de Llavaneres, aquesta tercera plaga és la que està afectant més els exemplars de pins pinyers locals.

La situació requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser salvables. Són actuacions que s'han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà. A més, el 99% són de propietat privada, per la qual cosa són els seus propietaris els que han de dur a terme les actuacions necessàries.

Actuacions coordinades

Davant d'això, el Consell Comarcal del Maresme ha cercat la complicitat dels diferents departaments competents de la Generalitat i la Diputació. Aquestes administracions s'han compromés a dotar de recursos un pla d'actuació que permeti salvar els boscos maresmencs. Els ajuts es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals que hi ha a la comarca: el Parc Serralada Litoral Central i El Montnegre Corredor. Cal, doncs, que els propietaris que tinguin arbres afectats, contactin amb l'associació que territorialment tinguin adscrita.

Per a més informació, podeu contactar amb pinedesmaresme@ccmaresme.cat.

Si voleu saber més sobre les plagues de Tomicus o sobre la processionària.

En el següent enllaç podeu recuperar una notícia publicada el 29 d'abril per informar de l'alerta: Pins malalts.

Guies informatives

Protocol d'actuació pels pins malalts situats en sòl forestal

Protocol d'actuació pels pins malalts situats en sòl forestal

Fitxer: INFO.PINEDES.MARESME.PRIVAT.SOL.FORESTAL.2016.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 932.57 kB

Protocol d'actuació pels pins malalts situats en sòl urbà

Protocol d'actuació pels pins malalts situats en sòl urbà

Fitxer: INFO.PINEDES.MARESME.PRIVAT.SOL.URBA.2016.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1.03 MB

Save

Save

Save

Save