Participació ciutadana - Sant Andreu de Llavaneres

Notícies
El projecte, que forma part del Pressupost participatiu 2018, utilitza el mčtode Captura-esterilització-retorn (CER) per a millorar la salut dels gats del carrer i també la relació d'aquests amb els veďns. Amb el CER s'eliminen alguns comportaments com els miols constants, la irascibilitat, les baralles i les marques d´orina al carrer i, sobretot, s'eviten camades no desitjades.

Una de les propostes guanyadores del procés de Pressupost participatiu 2018 va ser la campanya d’esterilització de gats dels carrers del municipi. En aquest sentit, des del gener fins al juliol s’han destinat un total de 3.243 euros a l’esterilització d’aquests animals, ja que, segons explica la regidora de Salut Pública, Gemma Martín, “és molt necessari per poder controlar les poblacions de gats, reduir les colònies i millorar la relació entre els veïns i aquests animals”. D’aquesta inversió, 1.000 euros són provinents dels pressupostos participatius.

El mètode que s’utilitza en aquesta iniciativa és el Captura-esterilització-retorn (CER), amb el qual els gats són capturats amb cura i portats al veterinari per la seva esterilització i desparasitació. En aquest sentit, s’interromp el cicle reproductiu i disminueix la població de gats al carrer. “Molta gent abandona els gats a les colònies pensant que allà estaran bé, però moltes vegades acaben morint per diverses causes com la falta de menjar, l’estrès o les malalties”, explica Martín.

A través del CER, diversos científics demostren que la qualitat de vida dels gats ferals millora, així com les seves relacions amb les persones que viuen al seu voltant. D’una banda, allibera els gats del constant estrès relacionat amb l’aparellament, el zel i l’embaràs i, per tant, acaba amb els miols, la irascibilitat, la marca amb orina del territori –i les fortes olors que això comporta-, les baralles i recórrer grans distàncies per buscar l’aparellament, entre d’altres. A més, millora la salut del gat: evita que pateixi de paràsits i infeccions, l’embaràs psicològic de les femelles i els tumors mamaris i testiculars, entre d’altres. 

Gràcies a tots aquests canvis positius de l’animal, són diversos els estudis que demostren que, després del CER, les trucades a les autoritats en relació als gats disminueixen significativament i s'arriba a tenir una bona relació entre els veïns i la colònia, creant així una oportunitat de diàleg, cooperació i educació entre la ciutadania.

La regidoria de Salut Pública seguirà treballant per controlar les colònies de gats del nostre municipi, en col·laboració amb l’Associació de Defensa dels Animals de Llavaneres (ADALL).

Campanya esterilització gats (foto: ADALL)