Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Àrea de Serveis Territorials Medi Ambient Notícies
Entra en vigor aquest diumenge 1 de maig i suposarà un increment notable dels recursos municipals destinats a la neteja de la via pública

L'alcalde de Llavaneres, Nani Mora, ha signat avui, dijous 28 d'abril, el nou contracte de neteja viària i de recollida de residus municipals amb l'empresa FCC (Fomento de Construcciones y Contratas) Medi Ambient. Es tracta d'un acord per a deu anys, que entra en vigor diumenge 1 de maig, i que ascendeix a 18.367.343,33 euros, IVA exclòs. El nou servei s'activa aquest diumenge i, d'entrada, suposarà un increment molt notable dels recursos en neteja viària. El segon gran repte serà la posada en marxa del servei de recollida porta a porta de les escombraries, que s'engegarà a l'octubre, després d'un intens període d'informació, sensibilització i comunicació ciutadana.

L'acte de signatura del contracte amb FCC ha tingut lloc dijous 28 d'abril, a les 10 hores, a la sala de plens. Per part de l'Ajuntament, hi han assistit l'alcalde, Nani Mora, i el regidor de Medi Ambient, Jordi Roldós, així com personal tècnic de l'àrea. FCC ha estat representada per Martí Juanola, apoderat, que ha signat l'acord juntament amb l'alcalde; Fabià Serra, cap de producció; i Salvador Martí, cap del departament de Producció.

El ple municipal va donar llum verda a aquest contracte al mes de novembre. En una sessió plenària extraordinària, el 9 de novembre, es van aprovar els plecs de clàusules administratives i tècniques per a la contractació de la recollida de residus i la neteja viària de la vila. L'aprovació es va fer amb el suport de la majoria de grups municipals, ERC -al govern-, C's, PP, Movem i PSC; Junts es va abstenir. Podeu ampliar aquí la informació.

Signatura del nou contracte de neteja viària i recollida d'escombraries

A efectes immediats, què suposa el nou contracte?

  • Triplica la dotació de maquinària als carrers i duplica el personal del servei de neteja.
  • La posada en marxa d'una important campanya de comunicació i conscienciació ciutadana per preparar el nou sistema de recollida de les escombraries, el porta a porta.

Què implicarà el porta a porta?

  • El model de recollida de residus porta a porta consisteix en deixar els residus ben separats per fraccions (orgànica, envasos, paper i cartró, i resta) davant el portal el dia que pertoca segons un calendari de recollida.
  • A Llavaneres, properament, la majoria de fraccions de les escombraries -orgànica, resta, envasos i paper i cartró- es recolliran a la porta de casa, a tot el municipi, tret del vidre, que s'haurà de dipositar en contenidors. Això voldrà dir que desapareixen les àrees de contenidors actuals. 

Quan es posarà en marxa el sistema porta a porta?
El mes d'octubre de 2022. 

Quina despesa representa per a l'Ajuntament de Llavaneres aquest nou contracte?
És el contracte més gran del consistori i suposa una despesa de dos milions d'euros cada any.

Quins objectius es persegueixen?

  • Aconseguir una neteja viària més eficaç i més eficient.
  • Incrementar el percentatge de la recollida selectiva de les escombraries.
  • Contribuir a lluitar contra l'emergència climàtica amb un canvi de model de consum i de residus basat en la corresponsabilització.