Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Àrea de Serveis a les Persones Salut Pública Notícies
Es tracta d'un espai d'intervenció específica per atendre aquests adolescents afavoreix la seva recuperació i facilita la seva continuïtat escolar i permanència en el seu entorn

El diagnòstic d’anorèxia, bulímia, trastorn per afartament i altres trastorns de la conducta alimentària (TCA) ha augmentat fins a un 40% des de la pandèmia, segons dades de la Societat Espanyola d’Urgències en Pediatria. A més, els casos detectats presenten moltes vegades una major gravetat i en adolescents cada vegada més joves. Es calcula que al nostre país hi ha 300.000 joves entre 12 i 24 anys amb un TCA, d’aquí la necessitat d’intervenció amb aquests pacients. 

Aquest any s’han incrementat setze places a l'Hospital de Dia Infantojuvenil del Consorci Sanitari del  Maresme i això ha facilitat la creació d’un espai d'intervenció específica per atendre de manera exclusiva a infants i joves  amb TCA, facilitant la seva continuïtat escolar i la permanència en el seu entorn habitual (família, amics...) per afavorir la seva recuperació.

Els infants i adolescents que es tracten, acudeixen al centre entre les 13 i les 20 hores. D’aquesta manera, segueixen un programa de recuperació global amb una intervenció psicoterapèutica tan individual com en grup,  treballant la percepció de la imatge corporal, l’autoestima i  les habilitats socials. Aquesta intervenció és multidisciplinària, gràcies a un equip format per psiquiatria, psicologia, infermeria, teràpia ocupacional i treball social.

Segons Paloma Varela, coordinadora de psiquiatria Infantojuvenil del Consorci, “aquestes pacients a vegades pateixen altres trastorns no relacionats amb el menjar, i el treball en equip és clau tant amb elles com amb les famílies”. També destaca que “la intervenció  que es pot fer des d’un hospital de dia és clau, ja que suposa un recurs terapèutic intensiu que permet abordar de forma integral diferents aspectes dels pacients, a més d’evitar moltes hospitalitzacions completes”.

Els principals objectius descrits als programes de tractament dels trastorns alimentaris en règim d'hospital de dia són: la recuperació del 95-100% del pes; tractament de les alteracions psicopatològiques que puguin patir com la distorsió de la imatge corporal, por de l'augment de pes i del menjar; iniciar i desenvolupar activitats de lleure adaptatives; oferir i adquirir tècniques saludables per reemplaçar la simptomatologia alimentària; desenvolupar relacions familiars sanes i relacions socials adequades així com hàbits alimentaris saludables i equilibrats; aturar els afartaments, purgues i restriccions alimentàries; i desenvolupament d’una autoestima saludable i estabilitat emocional així com l’autoregulació.

El Consorci Sanitari del Maresme dona servei de salut mental i addiccions a tota la comarca del Maresme, amb una població de més de 440.800 persones. En salut mental infantojuvenil compta amb tots els dispositius per donar una atenció global: atenció ambulatòria, urgències, hospital de dia i unitat d’hospitalització.

Equip Hospital

*Dades de la Societat Espanyola d’Urgències en Pediatria.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.