Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Àrea de Serveis a les Persones Cultura i Festes Notícies
Conte del pèsol de Llavaneres

La col·lecció de contes de Llavaneres presenta un recull de narracions infantils dedicades al pèsol garrofal, amb el fil conductor d´una mare tavella que explica contes als seus pesolets. El llibre es presenta dissabte 18 a les 18.30 hores.

Fins ara, la col·lecció de contes de Llavaneres havia homenatjat els gegants del poble, el Cardenal Vives i Tutó o la família Masriera, i havia parlat del mar, del futbol i de Can Caralt. Ara, amb el setè volum, arriba el torn de reconèixer el protagonisme del pèsol de Llavaneres.

Les autores són Lídia Massó i Assumpta Mercader i elles mateixes formen el grup L'Espina de la Sardina, que el proper 18 d'abril, en el marc de la 10a Festa del Pèsol, explicaran per primera vegada les històries d´aquest nou títol de la col·lecció local. L´acte serà a les 18.30 hores a Ca l'Alfaro.

Petites històries de pèsols de Llavaneres és el nom d´aquest setè volum de la col·lecció. És un recull de contes breus protagonitzats per pèsols. Coneixerem un pèsol viatger, sabrem què va passar a la nena de les tavelles, qui va ser la cuinera Petra... El fil conductor és la veu d´una mare tavella que cada nit explica contes de pèsols de Llavaneres als seus nou pesolets, que se l'escolten ben atents perquè cada història és divertida, emocionant i interessant. En aquest projecte, hi han col·laborat la Regidoria de Cultura i el Museu-Arxiu de Llavaneres. L´objectiu d´aquesta col·lecció és, precisament, donar a conèixer trets històrics i culturals i personatges destacats del poble, a través de narracions il·lustrades adreçades als més petits.

Aquest recull vol donar a conèixer als més menuts els pèsols de Llavaneres, però, alhora, també ret homenatge als pagesos que aconsegueixen aquest excel·lent producte de la nostra terra i als restauradors que mantenen una exquisida forma de cuinar-lo.


El pèsol garrofal

Els pèsols de Llavaneres, amb la seva inigualable dolçor, són un producte conegut arreu del país. L´any 1789 el viatger Francisco de Zamora recorre la comarca i destaca els pèsols primerencs que els pobles dels voltants de Mataró serveixen a Barcelona des de la meitat de l´hivern. També sabem que, a començaments del segle XX, la major part de la nostra collita es venia a Barcelona i a França, on els pèsols eren molt apreciats. Actualment, els pagesos que els conreen no donen l´abast a proveir el mercat local.

Amb l´esclat de la primavera, tots els restaurants de la població ofereixen els deliciosos pèsols ofegats, un plat que les nostres àvies cuinaven a casa i que es va fer famós dins i fora de les nostres fronteres gràcies a la Petra, una cuinera que als anys quaranta va obrir un restaurant al carrer de Munt.

Des de l'any 2000 se celebra per la primavera la Festa del Pèsol, en la qual, entre diversos actes festius, es poden comprar els pèsols i tots els productes relacionats per a cuinar-los. S´hi pot degustar, també, una mostra de pèsols ofegats que presenten cada un dels restaurants de la població.