Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Àrea de Serveis a les Persones Comunicació Notícies

Pins afectats pel Tomicus a Llavaneres

La recentment creada Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Maresme començarà dilluns vinent a actuar en finques de set municipis de la comarca que tenen més d'un 80% dels pins pinyers afectats per tomicus, segons ha informat el Consell Comarcal del Maresme. Els treballs, que es perllongaran fins a finals de febrer, consistiran en l'extracció dels arbres morts i el seu trasllat per a l'aprofitament de la fusta com a biomassa. A Llavaneres s'actuarà a Can Cabot d'Amunt i a la Roca Roja

Els treballs consistiran en la tallada i posterior extracció dels arbres i el trasllat de la fusta per al seu aprofitament com a biomassa. Les actuacions es perllongaran fins a finals de febrer. És important que l'extracció es faci abans del mes març perquè és quan els Tomicus destruens adults comencen a sortir dels troncs.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha atorgat un primer ajut de 100.000 euros per al tractament de les zones afectades per Tomicus al Maresme i al Vallès Oriental. Aquests ajuts es vehiculen a través de les associacions de propietaris i estableixen un ajut de 1.250€ per hectàrea tractada.

La nova associació, que ja agrupa 1.500 hectàrees (el 6% de tota la superfície forestal del Maresme) destinarà els diners aconseguits a netejar onze finques forestals (28 hectàrees) en les quals s'ha detectat un elevat grau d'afectació (més del 80% dels pins afectats). Les finques, en les quals es començarà a actuar el proper dilluns, són les següents:

  •     Dosrius (Turó de la Gola i Plana de l'Arenys
  •     Argentona (Can Castells, Can Belluguins, la Vinya d'en Barretes i la Pujada)
  •     Mataró (Can Bruguera)
  •     Sant Andreu de Llavaneres (Can Cabot d'Amunt i la Roca Roja)
  •     Sant Vicenç de Montalt (Les Godelles)
  •     Arenys de Mar i Arenys de Munt (Veïnat del Remei)

Els efectes del canvi climàtic (sequera, onades de calor, pedregades) i els sòls prims i en pendent, han provocat que els boscos del Maresme siguin més vulnerables a les plagues.Un factor que ha estat aprotitat per la processisonària, el fong Thyriopsis Halepensis i, especialment, l'escarabat Tomicus per fer estralls en la població de pins pinyers maresmencs.