L'exposició de pessebres, fins el 19 de gener

Exposició dedicada a Domènec Talarn

El Museu de Llavaneres convida a visitar l'exposició Figures de pessebre: escultures de petit format, de Domènec Talarn (Barcelona 1812-1902). Can Caralt exhibirà, fins el 19 de gener, l'obra del mestre Talarn gràcies a la cessió del Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Pessebrista de Barcelona.

Amb aquesta exposició, el Museu manté la tradició biennal de donar a conèixer l’art del pessebrisme a Catalunya. La iniciativa va arrencar l’any 2007, amb una primera mostra de pessebres d’autors catalans des del segle XVIII fins a l’actualitat. L’any 2009, el Museu va presentar una selecció de treballs d’artesans en actiu a Catalunya. La darrera exposició, del 2011, es va centrar en la figura de Lluís Carratalà i Vila (1895-1991) figurista i escultor català molt conegut per les seves figures de pessebre tradicionals que recreen el món rural català dels segles XVIII i XIX.

El mestre

Domènec Talarn i Ribot (Barcelona 1812-1902) va ser un escultor i pessebrista català, iniciador de l'escola historicista en les figures de pessebre, basada en una tipologia hebrea que recrea l'època de Crist i l'exotisme oriental. Reconegut com un dels grans escultors figurista, va fer estudis a l'Escola Llotja, on va tenir de mestre l'escultor Damià Campeny. La seva escultura va passar per l'estil neobarroc fins al realisme del segle XIX, i es va especialitzar en imagineria religiosa. Són deixebles seus Roig i Solé, Salvador Masdeu, Agustí Querol i al pintor Marià Fortuny.

Els pessebres de Talarn eren espectaculars i coneguts a tota la ciutat i els pobles de la rodalia. El del carrer Avinyó gaudia de molts admiradors. Més tard, amb les mateixes figures es va muntar un pessebre en una casa del Passeig de Gràcia. Un altre pessebre fet amb figures de Talarn molt conegut és el que construïria Oriol Martí al carrer Portaferrissa. Aquestes figures, un dels millors conjunts de Talarn, van passar a ser propietat de l'Ajuntament de Barcelona, i conservades al Museu Etnològic de Barcelona. Però per sobre de tots, destacava el pessebre que Talarn feia a casa seva. L'exposava a l'aparador del taller de Santa Anna, on era admirat per tothom.

El cartell

El cartell

El cartell

Fitxer: cartellpessebre2013.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 804.51 kB

El catàleg

Díptic

Catàleg

Fitxer: PESSEBRE2013.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 28
Mida: 997.71 kB

Informació publicada el 25 de novembre de 2013