Ajuntament, productors i restauradors s'han trobat aquesta setmana per posar fil a l'agulla a la Festa del Pèsol 2008, que arriba ja a la novena edició i que tindrà força novetats. La primera és la data, ja que s'avança tres setmanes respecte anteriors edicions; fins ara se celebrava a l'entorn de Sant Jordi. La decisió s'ha pres d'acord amb els productors locals de pèsol garrofal, la varietat autòctona de Llavaneres i a l'entorn de la qual se celebren aquestes jornades gastronòmiques.
Com cada any, els visitants podran degustar els tradicionals pèsols ofegats de Llavaneres o bé comprar pèsol garrofal fresc, en algunes de les parades de restaurants i productors, que tant dissabte 5 a la tarda (de 17 a 20.30 hores) com diumenge 6 al matí (de 10 a 15 hores) es podran trobar al passeig de la Mare de Déu de Montserrat. Com sempre, el preu de venda del quilo de pèsol serà unitari per als dies de fira. La xifra es consensuarà dies abans de la celebració del certamen.
Altres novetats de la celebració d'enguany seran les activitats que s'organitzaran al voltant de la fira. En destaca especialment, la organització d'un sopar popular, que es farà dijous 3 d'abril, a les 21 hores, al restaurant Vila Minerva, i en el decurs del qual es lliurarà el pèsol d'or, una distinció que es va començar a atorgar l'any passat. Per a més informació del sopar, us podeu adreçar a la Regidoria de Promoció Econòmica, a Ca l'Alfaro, al 93 702 36 44.
La segona novetat és que coincidint amb la venda i degustació del pèsol es farà l'activitat Anem a jugar, adreçada a nens i nenes, en què es recuperaran els jocs tradicionals de cucanya.
Els menús, amb pèsol garrofal
Com ja és tradició, els pèsols de Llavaneres es podran degustar durant tot el mes als restaurants participants en la mostra gastronòmica, que aquest any es farà del 29 de març al 27 d'abril. En tots els casos, els menús han d'incloure un plat de pèsols ofegats, que han de ser de la varietat garrofal, i coca de Llavaneres de postres. L'any passat van ser una vintena els restaurants participants. En aquest cas, els establiments que estiguin interessats en prendre part de la mostra s'hi han d'inscriure abans de 7 de febrer a la Regidoria de Promoció Econòmica o omplint aquest formulari.
En la reunió amb els productors, es va insistir a demanar que en tots els casos se serveixi pèsol garrofal. Per facilitar-ho es difondran les dades dels productors locals, perquè els restauradors s'hi puguin adreçar. Per obtenir aquests contactes, cal adreçar-se a la Regidoria de Promoció Econòmica, a Ca l'Alfaro.