Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Ārea de Serveis Territorials Medi Ambient Documents

1. Per què cal canviar el sistema de recollida? Per què descartem l'actual model?
El sistema actual de recollida de contenidors al carrer no ens permet superar el 50% de recollida selectiva. El 90% dels residus que generem es poden reciclar si els separem correctament. Si incrementem el percentatge de recollida selectiva, el cost econòmic del tractament dels residus és menor i, a més a més, complim les directrius europees.  

2. Per què el ciutadà s’ha de corresponsabilitzar de la gestió dels residus?
Separar correctament els residus que generem no pot ser voluntari. Cal que prenguem consciència del cost ambiental, econòmic i social que té el malbaratament de recursos.

Amb el PAP, hi haurà resultats positius i molt significatius en diferents vessants (econòmica, estètica, ecològica i ètica). Cal recordar que els residus el produeixen els ciutadans.

3. De què serveix que jo separi correctament els residus si les grans empreses els aboquen incontroladament?  
Les grans empreses tenen l’obligació de tenir gestors propis de residus i presentar anualment la declaració de residus a la Generalitat. Tots hem de col·laborar en una correcta gestió dels residus.

4. A més a més dels beneficis ambientals, quins avantatges té per a cadascun de nosaltres el PAP?

  • La comoditat: deixar els residus a la porta de casa evita haver-se de desplaçar fins als contenidors.
  • Millora de l’estat dels carrers: Molts cops les àrees amb contenidors són punts d’abocament incontrolats de mobles i trastos vells, s’hi produeixen desbordaments, són font de males olors, etc.
  • Eliminar elements de la via pública: Guanyar espais i tenir els carrers més nets i permetrà tenir una taxa de residus lligada a la producció real.

5. Per què s’ha optat per aquest model?
Aquest és el sistema de referència a Europa, ja que permet superar el 70% de recollida selectiva. A Catalunya dels 947 municipis, 222 han implantat aquest sistema amb resultats que, en alguns casos, comporten una reducció de fins al 20% dels residus produïts.

El model que es planteja agafa els aspectes positius de la recollida que es feia fa anys, com per exemple, deixar els residus davant de casa és molt còmode, sobre tot per la gent gran. Els residus no es poden deixar de qualsevol manera. Cal separar-los correctament i deixar cada dia la fracció corresponent.  Es trauran amb cubells equipats amb un sistema de tancament per evitar per exemple que els gats i els gossos els puguin obrir i remenar. El sistema Porta a Porta pretén fer veure la idea que els residus són recursos que es poden aprofitar i que cada persona s’ha de responsabilitzar d’allò que genera.

6. Mentre s’espera que arribi el dia de recollida dels residus orgànics o de rebuig, com es pot evitar les pudors dins a casa?
El rebuig no genera mala olor, ja que les compreses i els bolquers, que són l’únic que en podria generar, es podran treure, prèvia petició a l’Ajuntament, cada dia de recollida en una bossa a part, identificada amb un adhesiu. El cubell airejat, juntament amb la bossa compostable, permet la ventilació de les restes orgàniques  i redueix les males olors.
L’Ajuntament treballa en la línia de facilitar l’autocompostatge de la matèria orgànica en aquelles famílies que tinguin interès, adequant als espais verds, zones d’aportació comunitària per aquells que no disposin de jardí.

7. Per què no podré fer servir bosses normals de plàstic en comptes de bosses compostables per separar l’orgànica?
Les bosses de plàstic fan que el compost final obtingut sigui de mala qualitat i no es pugui fer servir en l’agricultura o la jardineria, a més afavoreixen les males olors. Per aquest motiu hem de fer servir bosses compostables o biodegradables tal com ens donen en els comerços.

8. Quan faci una festa a casa què en faig dels residus?

  • Informar als convidats
  • Consulta les fraccions que es recullen aquell dia.
  • Valora si pots esperar al dia de recollida.
  • Si no es pot esperar, es pot dur a l’àrea d’aportació puntual (només se’n podrà fer ús un nombre determinat de vegades cada any)

9. I si marxem de vacances?

  • Consulta les fraccions que es recullen.
  • El cartró i els envasos, si estan nets, no fan pudor; es poden portar, però, a la deixalleria.
  • Fracció resta i orgànica, pots fer servir l’Àrea d’aportació puntual (només se’n podrà fer ús un nombre determinat de vegades cada any).

10. Què he de fer si perdo o em prenen el cubell?
No és freqüent que passi, tot i que pot passar degut a temporals de vent o pluja. Es podrà anar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament, dins de l’horari establert, a buscar un cubell de reposició.

11. Del manteniment del cubells, qui s’encarrega?
Els cubells passen a ser de propietat de cada usuari, ja sigui comercial o particular, i cal que cada usuari el netegi i el mantingui en bon estat.

12. Quins residus no es recullen al Porta a Porta i s’han de portar a la deixalleria?

  • Residus especials:  Pots de pintura, de dissolvent, de productes tòxics, bombetes, piles, radiografies i càpsules monodosi de cafè.
  • Residus voluminosos:  Matalassos, taules, cadires, fustes, vidres de finestres, mobles...
  • Residus elèctrics i electrònics: Televisors, neveres, ordinadors, mòbils, tauletes electròniques.
  • Restes de jardineria: Gespa, poda branques,fullaraca...
  • Restes d’Obres: Ciment, rajoles, piques...

    AVÍS | Consulteu aquí els horaris a la deixalleria municipal. L’ús continuat de la deixalleria pot donar lloc a un descompte del 25% de la taxa d’escombraries.


13.Tots els residus s’han de treure dins d’una bossa?
Només l’orgànica, la resta i els envasos (aquests últims abans s’han de doblegar per minimitzar el volum). El cartró en bossa de paper o directament al cubell. Els envasos i la fracció resta en bosses de plàstic i l’orgànica en bosses biodegradables o compostables.


14. Es comenta que s’obriran les bosses per comprovar si s’han separat correctament els residus, és cert?
Esperem que no s’hagi de fer, però s’hi posarà una enganxina dient perquè no s’ha recollit.


15. Què pot passar si un dia ens equivoquem?
Si ens equivoquem un dia o bé la bossa està mal seleccionada, els operaris del servei de recollida no recolliran la bossa i ens posaran un identificatiu avisant-nos del motiu. Caldrà que esperem al proper dia de recollida de la fracció per poder dipositar els residus una altra vegada. Si l’equivocació es repeteix, ens trucaran per saber si hi ha cap problema per fer-ho malament.


16. Per a què serveix la tecnologia de seguiment del servei?
Permeten controlar l’eficiència del servei de recollida, optimitzar costos en un futur en funció dels resultats. També permet fer un seguiment de les incidències i resoldre ràpidament dubtes que es puguin produir, així com adequar la taxa de residus a la producció real.


17. Ens sancionaran?
La recollida selectiva porta a porta és d’obligat compliment i aquesta és la modalitat de servei establerta en el municipi. Hi haurà l’Oficina d’Atenció al Porta a Porta per resoldre tots els dubtes que puguin sorgir. Hi haurà informadors, una campanya informativa, espai web d’informació, un telèfon i correu electrònic per consultes, etc. La sanció serà l’ultim recurs i només per aquells que no facin les coses correctament.

18. I si visc en una comunitat?
L’Ajuntament està contactant amb les comunitats per estudiar, cas per cas, cada situació i buscar el millor sistema. Pregunta al president de la teva comunitat i, si no n’està assabentat, que contacti amb la Regidoria de Medi Ambient.