Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada Notícies Marcs 2009 10a Festa del Pèsol
El guardó li va lliurar el president Pujol en el 2n Sopar del Pèsol, que va reunir 200 persones al restaurant Vil·la Minerva en l'inici de la 10a Festa del Pèsol
2n Sopar del Pèsol al Restaurant Vil·la Minerva

Emocionat, Josep Graupera i Bertran, productor de pèsol garrofal des de fa 40 anys, va recollir dijous 16 d'abril el Pèsol d'Or 2009, en reconeixement a la seva aportació en la projecció d'aquest apreciat llegum. El president Jordi Pujol va ser l'encarregat de lliurar-li el distintiu, acompanyat de l'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera, en el decurs d'un excel·lent sopar al restaurant Vil·la Minerva, on es van servir fins a deu plats cuinats amb pèsol de garrofal.
2n Sopar del Pèsol al Restaurant Vil·la Minerva  2n Sopar del Pèsol al Restaurant Vil·la Minerva

Els assistents van poder degustar la millor cuina del pèsol de Llavaneres. El restaurant Vil·la Minerva, que dirigeix Antoni Graupera, que és també president del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme, va servir deu plats cuinats amb pèsols de Llavaneres, que es distingeixen per la seva extraordinària dolçor.

Des d'una degustació d'olis amb puré de pèsols, fins a una excel·lent crema de pèsol amb idiazábal i un gustós tàrtar de salmó amb llagostins i pèsols, fins als clàssics pèsols ofegats. També es van poder tastar com a gelat, com a licor, dins uns raviolis acompanyats de garrí i, fins i tot, amb el tradicional pa, vi i sucre. Per endolcir els cafès, a més, es van servir unes exquisides piruletes de pèsols i xocolata, juntament amb coca de Llavaneres, l'altre gran referent de la gastronomia local. Tots els plats es van cuinar amb pèsol garrofal, que és el que gaudeix de la marca de garantia i qualitat. Així es destacava en la minuta del sopar, on també es va poder veure reproduït el nou logotip de la Festa del Pèsol, escollit per la comissió del pèsol i que a partir d'ara il·lustrarà tot el relatiu a la celebració.

Aquest segon sopar de gala va reunir uns 200 comensals i va tenir com a convidats d'honor l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i la seva esposa Marta Ferrusola. Altres convidats destacats van ser el director general d'Acesa Abertis, Josep Lluís Giménez Sevilla; l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron; l'alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez; i el diputat maresmenc al Parlament Benet Maimí. Per part de Llavaneres, a més de l'alcalde Bernat Graupera i del regidor de Promoció Econòmica, Josep Molina, hi van assistir tots els membres de la corporació.

El guardonat

La distinció del pèsol d'or del 2009 ha reconegut enguany la inquietud del productor Josep Graupera i Bertran, que fa més de 40 anys va portar a Llavaneres des de molt lluny una llavor de pèsol única. Així ho va explicar l'alcalde, Bernat Graupera, per presentar el guardonat: "Durant tot aquest temps, ha conservat aquesta llavor sota clau, no l´ha venut i ni l´ha donat mai, l´ha conservat com si d´or mateix es tractés." L'alcalde va explicar que la família de Graupera, concretament la seva germana Lola, regentava la coneguda botiga de Can Bartrés del carrer de Munt de Llavaneres. "Fa quatre dècades, el nostre guardonat li portava coves de pèsols i la Lola els venia, entre altres, a la cuinera Petra Lafarga, que va rebre el pèsol d´or de l´any passat en reconeixement a haver fet famosa la cuina del pèsol.

Lloances i agraïments

El president Jordi Pujol va ser l'encarregat, tot seguit, de tancar l'acte i ho va fer lloant la tasca d'aquests productors de pèsol garrofal, per la seva perseverància en conrear una varietat de pèsol que es conegut arreu del país. El president va encoratjar-los a continuar fent "les coses ben fetes". En el decurs del sopar, d'altra banda, es va projectar un vídeo amb imatges d'aquests deu anys de la festa, realitzat per TV Llavaneres. El regidor de Promoció Econòmica, Josep Molina, va ser l'encarregat de presentar el treball i va aprofitar per convidar tothom a participar dels actes d'aquest cap de setmana. Molina va ressaltar també el bon ritme amb què la regidoria està tirant endavant el procés de certificació dels pèsols als restaurants de la vila. Es tracta d'una acció per comprovar que el pèsol que se serveix com a garrofal, realment ho sigui. Tant el regidor com l'alcalde van agrair la col·laboració d'Antoni Graupera i de totes les persones, personal municipal, restauradors, productors, pastissers, etc, que durant aquests anys han contribuït a consolidar la Festa del Pèsol.