Escut de Sant Andreu de Llavaneres
Portada └rea de Serveis a les Persones Salut P˙blica Documents
Consells de salut

Aquest portal, adreçat a la ciutadania i als professionals sanitaris, pretén promoure la salut de les persones, posant al seu abast una eina educativa que els permeti tenir cura de la seva salut.

(20/03/2023)

Arxiu externUn entorn conegut, que ens faci sentir segurs físicament i psicològicament, facilitarà la relaxació i el descans. Quan la persona és autònoma, acostuma a manipular l’entorn per adaptar-lo als seus gustos; però quan hi ha limitacions, pot necessitar altres persones per aconseguir-ho. Ajudar a adaptar l’entorn a les persones no autònomes segons les seves preferències i gustos contribueix a una bona qualitat del son. Les criatures necessiten tenir a prop objectes significatius que els proporcionin la sensació de control de l’entorn.

(06/03/2023)

Arxiu externPer ajustar la ingesta calòrica, s'ha de tenir en compte l'edat, el sexe, l'altura i l'activitat. Si t’interessa, et mostrem quina formula que has d'usar.

(20/02/2023)

Arxiu externPassos per a l'autoexploració testicular:

  • 1cop al mes
  • Durant o després de la dutxa calenta i dempeus
  • Agafa la part superior de l'escrot
  • Fes rodar suaument el testicle mentre busques irregularitats i canvis de mida, color o dolor
  • Recorda que en la part superior del testicle es troba el conducte que transporta l'esperma i es tracta d'una protuberància normal.

 

(06/02/2023)

Arxiu externLes tècniques de reproducció assistida que s’utilitzen actualment per a aconseguir la gestació són:

 

  • La inseminació artificial. Es posen els espermatozous a l’interior de l’úter. Pot ser de la parella o d’un donant. Generalment, s’indueix l’ovulació de forma farmacològica (tractament hormonal) per tal que coincideixi amb el dia de la inseminació.
  • Fecundació in vitro (FIV). La dona se sotmet a un tractament hormonal per estimular l’ovulació. Després, s’extrauen els òvuls per via vaginal sota anestèsia. S’obté una mostra de semen i es fecunden els òvuls al laboratori. Al cap de 24 hores, es transfereixen els embrions a l’úter. Els òvuls també poden ser de donant.
  • Injecció intracitoplasmàtica d’espermatozous (ICSI). La dona inicia un tractament hormonal per estimular l’ovulació. Amb ultrasons es determina si els òvuls estan madurs i s’obtenen per punció a través de la vagina i sota anestèsia local. S’injecta el cap d’un sol espermatozou en un òvul.
  • Adopció d'embrions: les dones/parelles que se sotmeten a fecundació in vitro poden decidir donar els embrions congelats excedents per ser adoptats, per altra banda, si els pares biològics no volen utilitzar aquests embrions o no es pronuncien quant al destí dels embrions, el centre de reproducció assistida pot decidir que siguin adoptats. La dona que desitja adoptar un embrió cal que se sotmeti a un tractament hormonal previ per preparar l’úter per a la gestació. La taxa d’èxit d’embaràs és d’un 25%.
(23/01/2023)

Arxiu externÉs important adaptar-se a l’interlocutor per comunicar-se amb eficàcia. Cada persona té una manera particular de percebre el món, una mena de personalitat perceptiva segons els seus sentits. Algunes persones són visuals, és a dir, que es refereixen al món i el perceben millor mitjançant les imatges; altres persones són més auditives i prefereixen les paraules; altres són més sensitives i el capten millor referint-se a sensacions tàctils, gustatives o olfactives. Si una persona s’adreça a una altra utilitzant la seva manera de percepció preferent, té més possibilitats que la comprenguin.