Llavaneres ha de dir adéu avui a una persona de referència en el món cultural local. Quim Bertran marxa a l'edat de 89 anys però el seu llegat el mantindrà viu en la memòria col·lectiva. A més d'activista cultural, a Bertran se li ha d'agrair haver posat la llavor del que anys després es convertiria en l'actual Museu Arxiu de Llavaneres i sobretot d'haver-nos explicat amb imatges l'evolució de Llavaneres durant més de 30 anys, des de la dècada dels 70 i fins fa pocs anys. L'Ajuntament de Llavaneres vol expressar l'agraïment per la seva tasca cultural i cívica, d'un valor incalculable, i vol manifestar el condol a la família i els amics.
ÀLBUM DE FOTOS | Obrim un àlbum fotogràfic per recordar la figura de Quim Bertran i Planas. L'anirem ampliant amb més instantànies.
Joaquim Bertran i Planas va néixer, l'any 1932, a can Màrgens, al barri del Massorrà de Llavaneres, al si d’una família de treballadors de la terra. Era el tercer de quatre germans, tres nois i una noia. El seu pare, Andreu Bertran, va ser alcalde de la població entre els anys 1937 i 1938. A la foto (dreta), Bertran, en l'acte d'inauguració de l'avinguda Andreu Bertran, el novembre de 2009, acompanyat del director del Museu, Lluís Albertí, i de l'aleshores president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. A la foto de l'esquerra, amb l'alcalde, Nani Mora, el dia de la seva proclamació com a alcalde, el juny de 2015.
Després d’assistir a l’escola primària, es va posar a treballar també de pagès i, més tard, a la fàbrica tèxtil. La seva inquietud va fer que esdevingués un autodidacte i el va portar a realitzar activitats socials i culturals al poble.
Als anys setanta va realitzar diverses col·laboracions en diaris de Barcelona i també a la ràdio. En aquests anys va iniciar, juntament amb altres pares, sortides familiars per la muntanya amb activitats per als menuts que serien l'origen, uns anys més tard, de Cultura i Esplai.
Des de la creació d'El Casal de Llavaneres l'any 1975, va formar part de diverses juntes i es va dedicar, en cos i ànima, a la secció de cultura. Des d'aquest àmbit va organitzar nombroses conferències, exposicions, va ser un dels iniciadors de la revista Pal de Paller i, en unes petites dependències del primer pis d'El Casal, va començar a recollir objectes antics, activitat que va culminar l'any 1982 amb la inauguració del Museu de Llavaneres, que es convertiria el 1989 en el Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres de titularitat municipal.
L’afició a la fotografia li va venir de ben jove, però va ser a partir dels anys setanta que amb la seva càmera es va bolcar per ser un testimoni viu dels esdeveniments locals i es va convertir en el cronista gràfic de la població al llarg de molts anys. Va procurar aconseguir imatges antigues del poble i, amb les de la seva pròpia producció, va anar creant un important arxiu fotogràfic del qual, anys enrere, en va fer donació al Museu Arxiu.
A finals de 2017, com a homenatge a tota la seva trajectòria, el Museu de Llavaneres li va dedicar l'exposició 'Quim Bertran, 30 anys de fotografies de Llavaneres'. Posteriorment, el desembre de 2018 va sortir a la llum el llibre Sant Andreu de Llavaneres. Història gràfica 1880-1980, obra de Joan Devesa i Lluís Albertí, i elaborat a partir del fons fotogràfic de Quim Bertran i del Museu Arxiu.
Quim Bertran: «Sento que he contribuït a preservar part de la història local, la nostra. Jo sempre he volgut fer coses pel poble, el meu poble.»