Després de la gran acollida en l'acte d'inauguració i la bona resposta ciutadana durant les dues primeres setmanes en què l'exposició ha estat oberta al públic, les fotografies de Llavaneres de Quim Bertran continuaran exhibint-se al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres fins al proper 7 de gener.
La mostra és una selecció dels diversos reportatges d'esdeveniments i activitats de la població que en Quim Bertran ha realitzat durant tres dècades. L'Ajuntament anima els veïns i veïnes a visitar una exposició que recull documents gràfics de gran rellevància cultural i històrica per a la vila i que, alhora, permet descobrir la sensibilitat i la riquesa del fotògraf local.
Breus apunts biogràfics
Joaquim Bertran i Planas va néixer, l'any 1932, a can Màrgens, al barri del Massorrà, al si d'una família de treballadors de la terra. Era el tercer de quatre germans, tres nois i una noia. El seu pare, Andreu Bertran, va ser alcalde de la població entre els anys 1937 i 1938. Després d'assistir a l'escola primària, es va posar a treballar també de pagès i, més tard, a la fàbrica tèxtil. La seva inquietud va fer que esdevingués un autodidacte que el va portar a realitzar activitats socials i culturals al nostre poble.
Als anys setanta va realitzar diverses col·laboracions amb diaris com El Correo Catalán, Diario de Barcelona i també a la ràdio. En aquests anys va iniciar, juntament amb altres pares, sortides familiars per la muntanya amb activitats per als menuts que serien l'origen, uns anys més tard, de Cultura i Esplai.
Des de la creació d'El Casal de Llavaneres l'any 1975, va formar part de les seves diverses juntes i es va dedicar, en cos i ànima, a la secció de cultura. Des d'aquest àmbit va organitzar nombroses conferències i exposicions. Va ser l'iniciador, juntament amb la Sunsi Mora, la Roser Cabot i en Ferran Manau, de la revista Pal de Paller.
En unes petites dependències del primer pis d'El Casal, va començar a recollir objectes antics, activitat que va culminar l'any 1982 amb la inauguració del Museu de Llavaneres. Aquest seria l'embrió que, amb la col·laboració de Gaspar Bartrès, Ferran Manau i, uns anys després, Enric Roma, es convertiria el 1989 en el Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres de titularitat municipal. Des d'un primer moment, en Quim Bertran va formar part de la Junta del Patronat del Museu, encara ara en forma part.
L'afició a la fotografia li va venir de ben jove, però va ser a partir dels anys setanta que amb la seva càmera es va bolcar per ser un testimoni viu dels esdeveniments locals i es va convertir en el cronista gràfic de Sant Andreu de Llavaneres al llarg de molts anys. Ha procurat aconseguir imatges antigues de la nostra població i, amb les de la seva pròpia producció, ha anat creant un important arxiu fotogràfic del qual, recentment, ha fet donació al Museu Arxiu. L'exposició que presentem és una selecció dels diversos reportatges d'esdeveniments i activitats de la nostra població que en Quim Bertran ha realitzat, des dels anys setanta fins a començaments del dos mil. Els reproduïm tal com ell els va elaborar, sobre cartolina negra, una selecció de fotografies i un comentari de l'acte. Són una autèntica crònica de la nostra població, un passeig per la nostra història de més de trenta anys.
![]() | Díptic Quim Bertran Fitxer: Di_ptic_Quim_Bertran.pdf Format: Acrobat-PDF |