Dijous, 27 de juliol

Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres

Pancarta de portada
Turisme
El pèsol de Llavaneres

El pèsol garrofal de Llavaneres està distingit amb una marca de garantia de qualitat, que només obtenen les hortes del terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres.

Pèsol garrofal de LlavaneresHistòria

Les primeres notícies precises sobre el pèsol a Llavaneres daten del s. XVII. Francisco Zamora testimonia, en el llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña, la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es destinen a la comercialització a Barcelona des de la meitat de l'hivern. Les referències perduren durant els segles XIX i XX. Durant els anys trenta, hi ha constància del vigor de la producció de pèsols i de l'exportació d'aquest producte a França.


La tipicitat

A Llavaneres es conrea l'anomenat Pèsol Garrofal, la presència d'una varietat del qual en els camps de garrofals es considera que va propiciar una adaptació específica a la zona. El seu principal tret diferenciador és la seva gran dolçor. Es sembra cap al mes d'octubre en terrenys silicis i arenosos. La llavor que es fa servir, la produeixen els mateixos pagesos de la vila. Pels voltants de març comença la collita, que s'allarga durant un o dos mesos.

Més informació sobre el pèsol i sobre la varietat autòctona de Llavaneres, en el web de la Generalitat de Catalunya.

Pèsol ofegat de Llavaneres


On tastar-lo

Els pèsols de Llavaneres es comercialitzen principalment per mitjà de la venda directa, en botigues petites. Us aconsellem, però, que opteu per assaborir-los com a plat cuinat típic, l'anomenat pèsols ofegats a l'estil de Llavaneres, als trobareu en els restaurants del municipi i durant la Festa del Pèsol, que s'organitza per l'abril.


Productors de pèsol de Llavaneres

Aquests són els productors de pèsol que gaudeixen de la certificació:

Informació publicada el 23 d'agost de 2007

AJUNTAMENT
Plaça de la Vila, 1
08392 Sant Andreu de Llavaneres
Tel. 937 023 600 - Fax 937 023 637