Botó que mostra/amaga menú lateral
Opinió Grups Municipals | PUBLICAT 30.04.2021
Versió per imprimir
Comunicació
Predicar o practicar l'čtica en la política
Article de Junts per Llavaneres. Abril de 2021
  • Actualment no s'entén la política sense l'ètica i la transparència. L'honestedat, el respecte per les normes i per allò públic és clau, ja sigui en un ministeri, en una Conselleria o en una regidoria d'un ajuntament. Els diners públics són de tothom i cal treballar en totes aquelles mesures que permetin controlar-ho. En política no només cal predicar sinó també practicar comportaments ètics.

    Quan es pren possessió del càrrec cal presentar una declaració de bens i interessos. Aquesta és una mesura per veure si durant un mandat els ingressos o el patrimoni d'un polític han augmentat i de quina manera. A més a més, es registren les activitats professionals per evitar les incompatibilitats. Aquestes poden ser des de contractacions a empreses vinculades al polític o bé, duplicar feines en l'administració pública.

    A Llavaneres s'han trencat les normes, no es practica una política neta. Per això, vam demanar al govern el control de la dedicació dels regidors i l'actualització de les declaracions de bens i interessos. No només no s'ha pogut controlar la dedicació sinó que s´ha alterat la manera de cobrar les assignacions dels regidors a govern. Aviat hi haurà qui en comptes d'un sou, cobrarà dietes.

    Ètica significa no aprofitar la posició per afavorir familiars o empreses quan contractes serveis des de l'Ajuntament. Ètica vol dir respectar el compromís de dedicar-se el temps que has promès que hi dedicaries i pel qual t'has assignat un sou. La transparència obliga i la llei també. Ètica vol dir que no pots convertir el sou en dietes per estalviar-te pagar la seguretat social.

    Així, comportar-se èticament vol dir no enganyar; no abusar de la confiança ni dels diners públics. Ens preguntem què significa l´ètica per a l'equip d'ERC. Pel grup municipal de Junts descobrir aquestes irregularitats ha sigut decebedor i som contundents a l´hora de denunciar-ho. Fa un any es va aprovar el codi ètic i de bon govern on es parla d'integritat i exemplaritat com a principi ètic dels càrrecs públics. Un document d'aquesta importància no pot ser paper mullat. Cal que se'l tornin a llegir, deixar de predicar i començar a practicar.

Diputació de Barcelona
^