X
Emergčncia per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 15.11.2021
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
La Generalitat retorna les restes del llavanerenc Josep Sans Cabot a la família
Era soldat de l'exčrcit republicŕ i va morir al front de l'Ebre l'any 1938

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va formalitzar dissabte, 13 de novembre, el lliurament de les restes del llavanerenc Josep Sans Cabot, soldat republicŕ mort durant la Guerra Civil, a la seva família. Sans Cabot va morir al front de l'Ebre l'any 1938 i les seves despulles es van localitzar a Corbera d'Ebre (Terra Alta). Les restes van poder ser identificades a l'estiu, junt amb altres cossos de membres de l'exčrcit republicŕ, grŕcies al Programa d'identificació genčtica.

Signatura en el llibre d'honor a càrrec de la consellera Ciuró    Retorn de les restes de Josep Sans Cabot

Retorn de les restes de Josep Sans Cabot    Retorn de les restes de Josep Sans Cabot

L'acte va començar a les deu del matí, amb la visita a l'ajuntament. La consellera va signar el llibre d'honor, acompanyada de l'alcalde de Llavaneres, Nani Mora. A continuació, la comitiva es va adreçar a l'església antiga, on hi ha el cementiri parroquial, i allà es van trobar amb la família de Josep Sans Cabot.

“Avui és un dia molt emotiu, però sobretot és un dia per donar esperança” a les famílies que tinguin persones desaparegudes durant la guerra civil i el franquisme", va assegurar la consellera. “Un dia per fer justícia i en què tanquem el cercle que va començar fa uns anys amb l'exhumació de les restes òssies i avui retornant a les famílies, permetent-los, per tant, tancar el dol”, va dir Ciuró.

La consellera va demanar a les famílies que tinguin desapareguts durant la guerra civil i el franquisme que “no defalleixin”. En aquest sentit, va fer una crida a inscriure'ls al Cens de Persones Desaparegudes i a fer-se les proves d'ADN a l'Hospital de la Vall d'Hebron a través del Programa d'Identificació Genètica.

Josep Sans Cabot

Josep Sans Cabot va néixer a Sant Andreu de Llavaneres l'abril de 1908. Als trenta anys, va ser cridat a files i es va sumar a l'exèrcit republicà. Estava casat i tenia una filla, Rosa, de tres mesos d'edat. En Josep va ser enviat al front de l'Ebre el mes de febrer de 1938 i va desaparèixer el mes de setembre. La darrera carta que li havia enviat la seva dona li va ser retornada el 16 de setembre de 1938. Segons figura en un document del Jutjat de Pau de Sant Andreu de Llavaneres, va morir el 9 de setembre, tot i que la data exacta no s'ha pogut confirmar.

El seu cos es va localitzar en una intervenció arqueològica a Vilalba dels Arcs (Terra Alta), entre desembre de 2009 i gener de 2010. El punt on es van trobar les despulles era un forat causat per un projectil: feien les fosses amb el forat dels obusos. Fruit d'aquella intervenció es van recuperar les restes de quatre persones mortes durant la batalla de l'Ebre. 

La seva família l'havia inscrit al Cens de persones desaparegudes el 24 d'octubre de 2010, i la seva filla Rosa va donar la mostra genètica el gener de 2017, fet que ara ha permès la identificació positiva. El retorn de les restes s'ha dut a terme al cementiri de Sant Andreu de Llavaneres, on viu la família.

Èxit del Programa d'identificació genètica

En total, són quatre les persones que aquest juliol passat es van poder identificar gràcies al Programa d'identificació genètica de la Generalitat de Catalunya. El Programa, fruit de la col·laboració vigent des de 2016 entre el Departament de Justícia (mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica) i el Departament de Salut (a través de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron), mostra el compromís que el Govern té amb la recerca de les persones desaparegudes i el retorn de la seva dignitat.

L'encreuament de les bases de dades dels perfils genètics dels familiars i dels perfils genètics de les restes recuperades a les intervencions arqueològiques permet posar la ciència a disposició de la memòria, i ja ha aconseguit identificar setze persones des que es va iniciar el 2016.

Diputació de Barcelona
^