Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 28.09.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
L'Ajuntament de Llavaneres reclama la casa del capitŕ general
La primera donació del propietari, l'agost del 36, va ser per al consistori perň amb el final de la Guerra Civil la finca va passar a mans de l'exčrcit

L’Ajuntament de Llavaneres ha iniciat una reclamació oficial per recuperar la propietat d’una finca situada al passeig de la Riera, l’antiga torre Martí, que al poble és coneguda com la casa del capitŕ general. El seu propietari, el doctor Ricard Martí i Martí, en va fer donació al consistori el 17 d’agost de 1936. La va donar al poble de Llavaneres perquč l’Ajuntament li atorgués un ús educatiu i cultural. La Guerra Civil, perň, ho va canviar tot. L’antic propietari en va fer una segona donació a l’exčrcit, tot i que la finca era municipal des de feia quatre anys. Era ja el final de la guerra, l’octubre de 1940. Des d’aleshores, la casa ha tingut ús residencial de comandaments de l’exčrcit. El consistori vol recuperar la casa per al poble de Llavaneres i transformar-la en un espai educatiu.

Per obrir aquesta reclamació oficial, l’alcalde de Llavaneres, Nani Mora, va registrar una primera instància divendres passat, 23 de setembre, a la delegació del Govern central a Catalunya i a la Delegació de Defensa a Catalunya, a Barcelona. Ara s’adreçarà al Senat i al Ministeri de Defensa. En aquest sentit, el govern municipal de Llavaneres té previst assistir demà dijous, 29 de setembre, a Madrid per fer entrada oficial de la carta de reclamació i de tota la documentació de l’expedient de primera mà a aquests dos organismes. Hi assistirà l’alcalde Mora, acompanyat d’alguns dels seus regidors de l’equip de govern. La reclamació s'inicia ara, després de mesos i mesos de feina a càrrec de l'arxiver municipal, Lluís Albertí, que ha aconseguit recopilar tot un seguit de documentació que acredita que l'immoble va ser propietat municipal entre els anys 1936 i 1940.

L'alcalde, Nani Mora, i el regidor d'Urbanisme, Gerard Viladomat, davant de la Delegació de Defensa a Catalunya
L'alcalde, Nani Mora, i el regidor d'Urbanisme, Gerard Viladomat, davant de la Delegació de Defensa a Catalunya

 CRONOLOGIA DELS FETS 

1) 17/08/1936. Donació al poble de Llavaneres.

Acta notarial de donació de la finca al poble de Llavaneres per part del seu propietari, el doctor Martí. La casa data de finals del segle XIX. El doctor Martí la dona a Llavaneres amb finalitat educativa i cultural. Ricard Martí i Martí tenia la residència oficial a Puigcerdà, però passava llargues estades a Llavaneres.

A l’acta notarial, signada en la Notaria d’Emili Peris i Mas de Xexàs de Mataró, es recull literalment el següent: «Que reconeixent la necessitat que té aquesta població d’unes escoles municipals, fa DONACIÓ pura, perfecta, irrevocable, de les dites entre vius, a favor del poble de Sant Andreu de Llavaneres».  

Més endavant, en el mateix text notarial, s’hi transcriu el següent: «El donador es desprèn del ple domini i possessió de la finca donada, que lliure de tota càrrega i gravamen, transfereix a la possessió i domini del poble de Sant Andreu de Llavaneres».

2) 17/08/1936. Acceptació de la donació.

En un ple extraordinari, l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres accepta la donació. N’és alcalde Joan Radó i Mussachs.

3) 21/09/1936. Pagament d’impostos.

L’Ajuntament de Llavaneres, com a nou propietari de l’immoble, es fa càrrec del pagament dels impostos de transmissió i de béns immobles. Paral·lelament, el consistori inicia els tràmits per a la reforma de la casa.

4) 25/02/1938. Projecte de reforma.

S’aprova el projecte de reforma i demana subvenció per a les obres a la Generalitat de Catalunya. En concret, se sol·licita un ajut econòmic de 125.000 pessetes, que representaria el 50% del cost de la seva execució.

5) 28/02/1938. Publicació de la subvenció en el DOGC.

La Generalitat de Catalunya publica en el seu diari oficial la subvenció atorgada a l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres per a la reforma de la casa donada pel doctor Martí. Uns dies després, l’1 de març de 1938, el consistori en rep la notificació.

6) 26/03/1938. Pagament del projecte de reforma.

És la data en què l’Ajuntament de Llavaneres abona el projecte de rehabilitació de la finca del passeig de la Riera al Col·legi d’Arquitectes.

7) 25/06/1938. Alta de serveis.

L’Ajuntament de Llavaneres es dona d’alta dels serveis elèctrics de la finca, com a propietari de l’immoble.

8) 26/05/1938 - 16/09/1938. Factures a nom de l’Ajuntament.

Emissió de factures a nom de l’Ajuntament de Llavaneres per reformes a la torre Martí, de propietat municipal.

9) 30/08/1939. Incursió de l’exèrcit a la finca.

L’exèrcit extreu unes bigues de ferro de la casa.

10) 19/10/1940. Segona donació.

Tot i que la finca era de propietat municipal des de l’agost del 36, l’antic propietari fa una segona donació del mateix immoble, en aquest cas, a l’exèrcit.  

11) Any 1940 a 1947. Tancament de la finca.

Durant els primers anys posteriors a la finalització de la Guerra Civil espanyol, la torre Martí de Llavaneres queda tancada.

12) 21/10/1947. Reclamació municipal.

L’alcalde Joaquim Vives i Prat inicia una reclamació oficial perquè la finca pugui reconvertir-se en una escola per als infants del poble. Entre el 21 d’octubre del 1947 i l’1 de març de 1948, el consistori de Llavaneres envia vuit cartes. La primera petició és del 26 de març del 1947 al capità general: els respon que no és una cosa seva. A continuació, s’adrecen al General Franco, el 20 d’octubre de 1947. Tot seguit, el 21 d’octubre d’aquell mateix any, envien tres peticions, una al ministre de l’exèrcit, l’altra al president de les Corts Generals, i la tercera al secretari particular del caudillo. El gener del 48, l’Ajuntament envia una nova carta, en aquest cas adreçada al subsecretari de la presència del govern de Madrid. Un mes després, el consistori tornen a reclamar una resposta al subsecretari, tornant a demanar la propietat o l’ús de la casa. A la carta, s’explica que la casa fa nou anys que no té ús. L’1 de març de 1048, l’Ajuntament tornen a enviar una tercera comunicació al mateix remitent.

13) 26/02/1948. Silenci administratiu.

Davant del silenci del govern de l’Estat, l’alcalde de Llavaneres, Joaquim Vives i Prat, signa un decret d’alcaldia en què, públicament, exposa que no han obtingut resposta i anuncien que es veuen obligats a construir les escoles.

Foto: Imatge de la finca, l’any 1915. A sota, portada de l'escriptura davant de notari.

Torre del doctor Martí any 1915

Portada de l'escriptura

Informació relacionada
La ministra Robles ha assegurat en el ple del Senat que el Ministeri de Defensa estŕ obert a arribar a acords
Diputació de Barcelona
^