El ple de l'Ajuntament de Llavaneres va donar llum verda, ahir al vespre, a dos projectes que aposten per la transparència i per la participació ciutadana, per una política més propera al ciutadà i per una administració més oberta. D'una banda, el ple va manifestar el compromís de dotar-se d'un Projecte Educatiu de Ciutat (PEC). Hi van votar a favor ERC, Acord i Ciutadans, i el PP i CiU s'hi van abstenir. D'altra banda, la corporació va aprovar incorporar al pressupost municipal del 2017 les propostes escollides a través d'un procés participatiu. Amb el suport d'una quarantena de veïns, s'ha decidit destinar 100.000 euros a catorze projectes. L'acord va rebre els vots a favor dels dos grups de l'equip de govern, ERC i Acord, i de Ciutadans. Els altres dos grups de l'oposició, CiU i PP, hi van votar en contra.
El regidor d'Hisenda, Transparència i Participació Ciutadana, Albert Sala, va explicar el procés de pressupost participatiu que ha portat a la tria, per part d'un grup de ciutadans, de catorze projectes per portar a terme durant el 2017. Sala va agrair la participació dels membres de la Comissió Especial de Comptes, que ha fet costat al procés participatiu. Ciutadans hi va votar a favor de la proposta presentada per l'equip de govern d'ERC i Acord. En canvi, CiU i el PP hi van votar en contra. CiU va criticar que hi ha hagut una davallada de la participació ciutadana durant el procés i no es va voler comprometre amb la decisió final. El PP va manifestar que aprovar aquest acord els podria pressionar de cara a la votació del pressupost municipal.
El punt es va incorporar per urgència en l'ordre del dia del ple perquè el dia de la convocatòria el procés de participació del pressupost no havia finalitzat -va concloure dilluns 25 de juliol-. Tant CiU com PP no van trobar justificada la urgència. En canvi, el govern va defensar que ja s'està començant a treballar en el pressupost del 2017 i que al setembre ja hi haurà la primera reunió amb l'oposició per posar en comú les prioritats per a l'any que ve.
"Tots som educadors"
En relació al Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), la regidora d'Educació, Comunicació i Protocol, Anna Sosa, va defensar que cal apostar per una educació transversal, que involucri tota la societat i que aposti per "crear xarxa". Experiències com el projecte Interconnectats, promogut a través dels serveis socials municipals, és un exemple d'aquesta nova manera d'educar en valors. Amb l'aprovació d'ahir, l'Ajuntament de Llavaneres inicia els tràmits per tirar endavant la redacció del PEC amb el suport de la Diputació de Barcelona.
En el moment del debat, el PP va anunciar la seva abstenció perquè no coneixia cap altra experiència de PEC al Maresme. La regidora va respondre que municipis com Alella, Argentona i Premià de Mar ja hi estan treballant. CiU, per la seva banda, va convidar el govern a fer-hi participar les entitats culturals de la vila. La regidora va assegurar que ara es fa un primer pas i que en la fase de treball s'hi involucraran tots els agents locals. Ciutadans va votar-hi a favor: "Invertir en educació és apostar per una convivència tranquil·la".
Adhesió a l'AMI
D'altra banda, el ple va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament de Llavaneres a l'Associació Catalana de Municipis (AMI) amb els vots a favor d'ERC, Acord i CiU, i els vots en contra de PP i de Ciutadans. Per unanimitat, van tirar endavant els comptes generals de l'exercici del 2015 i la desafectació dels habitatges dels mestres, situats al carrer del Veïnat, número 2 i 4 del barri de la Catà, que són de titularitat municipal.
Finalment, es va aprovar una moció presentada per ERC i Acord per instar Renfe a millorar el servei de rodalies a Cataunya. A més dels proposants, hi va votar a favor CiU. El PP va votar-hi en contra i Ciutadans s'hi va abstenir.