Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 26.02.2008
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Surt a la llum la biografia del cardenal Vives, un dels fills més il·lustres de Llavaneres
L'autor és fra Valentí Serra de Manresa i la recerca fotogràfica ha anat a càrrec del llavanerenc Joan Devesa
Presentació del llibre El Cardenal Vives i el seu temps

El Museu Arxiu Vives i Tutó de Llavaneres acaba de treure a la llum una biografia del cardenal Vives. Es tracta d'una obra actualitzada i amb imatges inèdites que ofereix una aproximació a la vida i a la projecció eclesial d'un dels fills més il·lustres de Llavaneres. L'autor és fra Valentí Serra de Manresa, l'arxiver dels caputxins, i el recull gràfic és fruit d'una intensa tasca de recerca del llavanerenc Joan Devesa.

Portada del llibre El Cardenal Vives i el seu tempsEl Cardenal Vives i l'Església del seu temps és una aproximació a la trajectòria d'aquest llavanerenc il·lustre, des de la seva infantesa al seu poble natal i a Mataró, fins al seu nomenament com a cardenal, en el context dels pontificats dels papes Lleó XII i Pius X.

La biografia és obra de l'arxiver dels caputxins fra Valentí Serra de Manresa i suposa una actualització respecte les dues publicacions anteriors, editades fa dècades i dedicades a la figura del cardenal llavanerenc. A més, per primer cop, l'obra està escrita en català i, entre altres novetats, presenta una interessant selecció de fotografies, algunes d'inèdites, gràcies a la intensa tasca de recerca que ha portat a terme Joan Devesa.

El llibre es va presentar a l'església parroquial de Llavaneres el passat 17 de febrer, i ja es pot adquirir a les llibreries de la vila i, en uns dies, a la llibreria Robafaves de Mataró. Així mateix, està previst fer una segona presentació, cap el mes d'abril, a Barcelona. L'edició d'aquest llibre s'ha fet possible gràcies al suport de més de 350 subscriptors, entre els quals hi ha subscriptors d'honor com ara l'arquebisbe de Barcelona i institucions públiques; la gran majoria són particulars de diferents punts de Catalunya, sobretot de Llavaneres, i també de l'estranger.

El cardenal Vives

Tal com s'explica en la introducció del llibre, recentment s'ha celebrat el cent cinquantè aniversari del naixement de Josep Vives i Tutó. Vives va ser un gran eclesiàstic català de renom i projecció internacional, que va néixer a Llavaneres el 15 de febrer de 1854 i va morir el 7 de setembre de 1913 a Monte Porzio Catone, sent un influent cardenal del Vaticà. Havia estat nomenat cardenal pel sant pare Lleó XIII el 19 de juny de 1899.

Els autors

Fra Valentí Serra de Manresa és l'arxiver dels caputxins. Doctor en història per la Universitat de Barcelona, ha estudiat la vida institucional dels frares caputxins des de la guerra de Successió fins els nostres dies. Ha donat conferències i ha escrit diverses vegades sobre els germans Joaquim M. de Llavaneres i Josep Calassanç de Llavaneres, artífexs de la restauració de la vida caputxina a Catalunya.

Joan Devesa i Freginals ha donat a conèixer Llavaneres i el seu entorn a través de la fotografia. N'és una bona mostra la sèrie de calendaris sobre temàtica llavanerenca que ha publicat, amb fidelitat i constància des de l'any 2000. Amb les fotografies que acompanyen la biografia del cardenal Vives ha aconseguit que aquest treball sigui també un volum d'història gràfica.

Diputació de Barcelona
^