Botó que mostra/amaga menú lateral
Versió per imprimir
Documents
Posem atenció en la Matèria Orgànica, tots hi guanyem!

Amb el lema 'MO: separa bé!', l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres engega aquesta acció de conscienciació i sensibilització per millorar la recollida dels residus orgànics.  Per començar, més enllà de la línia gràfica creada, un clown es passejarà aquesta setmana per diversos punts del municipi per reforçar el missatge de la campanya. Així doncs, a través del joc i la teatralització, el que es pretén és sortir dels dubtes habituals entorn d’aquesta temàtica.

MOLlavaneres

MOLlavaneres2Les Regidories de Medi Ambient i Comunicació de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres donen el tret de sortida a la campanya informativa 'MO: separa bé!', una actuació que neix amb l'objectiu de fomentar la recollida selectiva dels residus orgànics i detallar els beneficis ambientals i econòmics que comporta separar-los correctament. El regidor de Medi Ambient, Jordi Roldós, assegura que "la implicació i compromís dels veïns i veïnes és fonamental per assolir els objectius marcats; cal que, entre tots i totes, fem una passa més a l'hora de separar bé la matèria orgànica i fer de Llavaneres un municipi més sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

Des del 2007 la vila compleix amb la proposta de la Comunitat Europea per al 2020, però des de l'any 2011 s'estan incomplint els objectius marcats per Catalunya d'arribar a un 60% de la recollida selectiva global en l'Horitzó 2020. A nivell de recollida selectiva global, l'any 2016 el percentatge ha estat del 59,35%, unes dades que indiquen que, tot i que cal esmerçar encara més esforços, Sant Andreu de Llavaneres es troba en la bona línia de la recollida selectiva.

Primeres actuacions desplegades
Més enllà de la creació d'una línia gràfica de la campanya -que inclou adhesius col·locats a les bústies de FORM de cada àrea de contenidors soterrats, i també imants i díptics que es distribueixen per les llars de la vila i els equipaments municipals-, l'Ajuntament engega aquesta setmana una actuació innovadora i divertida pels carrers de Llavaneres amb la creació d’una acció teatral còmica i amena per reforçar el missatge de la campanya.

L'Ajuntament ha encarregat aquesta acció de dinamització a l'empresa CIRCulant Management, productora i promotora cultural dedicada a les arts del circ i de carrer. Mitjançant aquest espectacle teatral, que consisteix en un concurs dinàmic i àgil de coneixements sobre matèria orgànica, el consistori crea punts d'informació animats per a petits i grans amb la voluntat de sensibilitzar entorn de la necessitat de separar bé aquest tipus de residus. A més, en aquests punts d'informació animats també es repartiran cubells domiciliaris per poder separar la matèria orgànica a casa.

Aquest dijous 14 de desembre, el clown actuarà a partir de les 16:30 hores al pati de l'Escola Jaume Llull. Divendres 15, l'actuació teatral tindrà lloc al mercat setmanal, d'11 a 13 hores, i també al pati de l'Escola Serena Vall a partir de les 16:30 hores. Ja durant el diumenge 17 de desembre, l'actor es desplaçarà pel carrer Munt de 12 a 13 hores. A més, la previsió de l'Ajuntament és impulsar noves actuacions durant el mes de gener.

"L'Ajuntament aposta per una nova manera de comunicar i explicar més enllà de la informació escrita habitual perquè l’allau de missatges que rep un ciutadà és tan gran que cal fer una acció diferent per tal que la gent prengui atenció. Separar bé és molt important i calia fer actuacions innovadores. Sabem que la matèria orgànica genera dubtes i hem pensat que fer participar a la gent a través d’un joc és una bona solució per transmetre la importància del reciclatge."

Aquesta acció de sensibilització, a més, coincideix també amb la campanya de civisme engegada recentment per l'Ajuntament, una proposta sorgida dels Pressupostos Participatius del 2017 que té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania en relació a la necessitat de contraure un compromís col·lectiu respecte dels comportaments cívics a l'espai públic i als equipaments municipals, i promoure actituds cíviques que contribueixin a una millor cohesió social i a una comunitat exemplar.

Dades de la recollida selectiva de la MO a Llavaneres
L'Ajuntament fa saber que l'any 2016 a Sant Andreu de Llavaneres es van recollir 1.429,9 tones de matèria orgànica (FORM), de les quals 341, 79 tones eren residus impropis, és a dir, que no s'haurien d'haver dipositat en aquesta fracció.

Aquesta distribució errònia comporta una despesa addicional per a l'Administració municipal, ja que un cop dipositada per error la resta en la fracció que no li correspon, cal separar-la i transportar-la de nou cap a la planta de residus ubicada a Mataró. A més, a causa de la mala qualitat de la FORM recollida, Sant Andreu de Llavaneres va deixar de rebre 30.000 euros en ajuts econòmics procedents de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, Roldós assegura que "aquestes xifres demostren que tots hi guanyem amb la separació correcta de la matèria orgànica. L'estalvi energètic i econòmic que se'n deriva d'un reciclatge adient ens ha de fer reflexionar per millorar els nostres hàbits. Animem la ciutadania, entitats, associacions i empreses a fer-se seva aquesta campanya".

L'actuació compta amb la subvenció del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) dins de les línies d'ajut per establir accions en la lluita contra el canvi climàtic.

MO: Separa bé!

MO: Separa bé!

Fitxer: flyer_Materiaorganica.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 13.61 MB

Diputació de Barcelona
^