X
Emergčncia per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 05.11.2021
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Comunicat: resposta a la comunicació de l'Oficina Antifrau de Catalunya

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va fer arribar ahir, 4 de novembre, una comunicació a l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres en relació a la investigació oberta per la diferčncia en el cobrament d'assistčncia a les sessions dels ňrgans col·legiats, durant el mandat 2015-2019, per part de l'alcalde, Nani Mora. El govern municipal emet aquest comunicat per explicar les novetats en relació a aquest cas.

Durant el mandat 2015-2019, el govern municipal va decidir seguir retribuint els regidors -de govern i d'oposició- i l'alcalde mitjançant un sistema de pagament per assistència efectiva als òrgans col·legiats de l'Ajuntament: Ple Municipal, Junta de Govern Local (JGL) i Comissió Informativa General (CIG). Aquest sistema de cobrament va ser aprovat en el ple d'organització del mandat, de 19 de juny de 2015.

Els càrrecs electes no tenien cap sou assignat sinó que la totalitat dels ingressos que percebien de l'Ajuntament eren per assistència; aquesta fórmula ja s'havia aplicat en etapes anteriors. Les retribucions dels disset càrrecs electes del mandat anterior estan publicades al web de l'Ajuntament, ajllavaneres.cat/mandat1519.

En aquest sentit, es va considerar que l'alcalde o els tinents d'alcalde que fessin funcions d'alcalde accidental, com a president del Ple i dels diferents òrgans col·legiats, podien tenir una compensació més alta per la responsabilitat i major dedicació i complexitat de les seves funcions.

En cap moment, el govern va tenir coneixement que aquesta opció de retribució pogués ser considerada inadequada i, per tant, pogués convertir-se en objecte de penalització per part de l'OAC. Les diferències en les retribucions per assistència es van mantenir fins a la finalització del mandat, tant pel que fa a l'alcalde com als regidors de govern i oposició.

En l'actual mandat, el cobrament per assistència s'ha mantingut per als regidors de l'oposició i per als membres del govern que així ho han sol·licitat. La resta de membres del govern, inclòs l'alcalde, perceben un sou mensual, que també es pot consultar al web municipal, ajllavaneres.cat/mandat1923.

Arran de la comunicació d'Antifrau del mes de maig de 2021, el consistori va introduir uns canvis en les quantitats que percebien els portaveus de l'oposició, ja que estaven cobrant més que els seus companys de grup municipal per assistència als plens. Així doncs, en rebre l'avís, la corporació va corregir aquesta diferència. Antifrau considera que no es pot cobrar una quantitat diferent per assistència encara que el càrrec sigui de major responsabilitat.

En el comunicat d'ahir, l'OAC dona a l'alcalde i al regidor, com a persones afectades, un termini de deu dies per presentar-hi al·legacions. Transcorreguts aquests deu dies, Antifrau resoldrà si reclama, per al mandat 2015-2019, la diferència de retribució a l'alcalde i al primer tinent d'alcalde, Albert Sala.

Per la totalitat del passat mandat, l'OAC instaria l'Ajuntament a reclamar el reintegrament de 57.650 euros, a l'alcalde, i de 800 euros, al primer tinent d'alcalde, per les assistències com a alcalde accidental.

En aquests moments, el govern està preparant la resposta a aquesta reclamació i convoca la ciutadania a una audiència pública diumenge 21 de novembre a les 17 hores a l'ajuntament (plaça de la Vila, 1).

Diputació de Barcelona
^