X
Emergčncia per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 28.11.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Llavaneres entra en fase de preemergčncia per sequera
Aquesta fase implica reduir el consum a 210 litres per persona i dia

El canvi de fase, que ha decretat la Generalitat de Catalunya i que està en vigor des de dimarts 28 de novembre, implica una reducció de la dotació màxima d'aigua, que passa de 230 a 210 litres per habitant i dia. L'Ajuntament de Llavaneres acaba d'aprovar una ordenança municipal per promoure l'estalvi d'aigua i Aigües de Llavaneres té en marxa diverses accions perquè s'hi doni compliment, especialment per part dels grans consumidors.

La Generalitat ha decretat l’entrada en preemergència per sequera a un total de 202 municipis de Girona i Barcelona. Concretament, als municipis que reben aigua dels embassaments dels rius Ter i Llobregat, entre els quals s'hi troba Sant Andreu de Llavaneres. La mesura afecta sis milions de persones de 14 comarques i ja està oficialment en vigor. Podeu consultar aquí el decret amb totes les restriccions.

L’activació de la preemergència, a més de comportar restriccions, és una crida per forçar l’estalvi abans d’arribar al llindar d’emergència (16% d’aigua dels embassaments) i així allunyar la posada en marxa de restriccions més crítiques.

Aquest nou escenari, que no estava previst al Pla Especial de Sequera de la Generalitat, és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori.

Les mesures més destacades que inclou són:

  • El volum total d’aigua per a l’abastament de la població no poden superar els 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari anterior, d’excepcionalitat, el límit era de 230 l/hab/dia.
  • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 200 m3/ha/mes i complint la resta de limitacions que determini l’ens local. Es permetrà el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
  • Les piscines privades d’ús individual o unifamiliar continuaran sense poder omplir-se, ni les que no tinguin sistemes de recirculació d’aigua. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • Queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • Els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua, tret dels casos de necessitat per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals.
  • Finalment, queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment.

De manera complementària el Govern ha anunciat dotze mesures addicionals i urgents per incidir en un major volum d’estalvi. Podeu consultar-les i seguir les darreres novetats respecte la sequera, en aquest enllaç.

Preemergència per sequera

Informació relacionada
Des de la declaració de l'estat d'emergčncia, s'han tancat 82 comptadors de comunitats de propietaris amb jardins i/o piscina
El consum s'ha de reduir a 200 litres per habitant/dia
Aigües de Llavaneres obre una campanya informativa prčvia a la fase sancionadora
Cal reduir el consum d'aigua de manera urgent: la situació és molt greu!
Diputació de Barcelona
^