Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 20.06.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
L'Ajuntament aposta per convertir Llavaneres en una vila intel·ligent
A través de la tecnologia, es milloren els serveis municipals

Transformar Llavaneres en una vila intel·ligent, una Smart City, és un dels reptes de la Regidoria de Noves Tecnologies. Es tracta d'una aposta per millorar la gestió dels serveis municipals a través de l'ús de les noves tecnologies. Una vila intel·ligent vol dir més sostenible, més moderna i més eficient. Aquesta aposta s'està portant a terme gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la plataforma 'Smart Region'.

 Què és una 'smart' vila? 

L’Ajuntament aposta per convertir Llavaneres en una vila intel·ligent per tal de millorar la qualitat de vida de la població en un entorn sostenible, tant econòmic com mediambiental, mitjançant l’ús de tecnologies que permeten una gestió més eficient dels serveis i una participació activa de la ciutadania.

Les ciutats intel·ligents guanyen en eficiència de recursos, redueixen costos, estalvien energia i milloren els serveis i la qualitat de vida de la ciutadania. Per dur a terme aquest projecte, l'Ajuntament de Llavaneres compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. A través de la plataforma Smart Region, el consistori i la ciutadania poden consultar un seguit de dades d'interès: la temperatura dels edificis municipals, la qualitat de l'aire, la cobertura de wifi, la gestió i el control dels dipòsits d'aigua, el consum energètic generat per plaques solars i el nivell de residus de vidre. És, per tant, una aposta per l'eficiència i també per la sostenibilitat, perquè contribueix a l'assoliment dels objectius de l'Agenda 2030.

Aquesta plataforma permet gestionar de manera automatitzada les dades generades en l’àmbit dels recursos energètics i de la qualitat ambiental. La plataforma Sentilo que proporciona la Diputació de Barcelona, emmagatzema i visualitza la informació mesurada pels diferents sensors desplegats. A Llavaneres ja s'han començat a instal·lar els primers sensors, com ara a la sala d'exposicions de Can Caralt. Són sensors que mesuren la qualitat de l’aire. Amb els resultats, es pot portar un control mediambiental.

  Mapa 'Smart Region'  

Aquesta tecnologia permet integrar la gestió dels serveis urbans, com ara l'enllumenat, la mobilitat, la gestió dels residus i l'eficiència energètica. La plataforma Sentilo, que proporciona la Diputació de Barcelona, emmagatzema i visualitza la informació mesurada pels diferents sensors desplegats i d’aquesta manera permet implementar solucions en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. El model de digitalització de la xarxa d'abastament d'aigua de l'Ajuntament de Llavaneres ha estat reconegut aquest any en el congrés Smart City de Barcelona com a exemple a seguir.

Barcelona-SmartRegion

 Dispositiu de CO2 

És un sensor de qualitat de l'aire que permet saber en tot moment el valor de les partícules en suspensió de CO2 de la sala. Està situat a la sala d'exposicions de Can Caralt. A més, dona informació de la temperatura i de la humitat dins l'espai. L'Ajuntament té previst instal·lar-ne més.

Comptador CO2

  Antena 'Lorawan'

L'antena 'Lorawan' permet connectar més de 2.000 dispositius i té una cobertura d'uns 15 quilòmetres. S'ha instal·lat una antena al centre logístic i una altra al repetidor del Turó. Això permet cobrir el cent per cent del territori. La Xarxa Oberta d’Internet de les coses ha fet l'estudi de cobertura del municipi per tal de construir una xarxa col·laborativa i inclusiva perquè tothom en pugui fer servei. 

Antena Lorawan

 Dipòsit La Masia 1000

D'altra banda, el consistori ha instal·lat comptadors i sensors de nivell d'aigua que envien informació a l'antena. Amb la plataforma Smart Region, se n'analitzen les dades.

Comptadors aigua

 Tecnologia al servei dels ciutadans 

Des de l'Ajuntament continuarem treballant per una vila amb tecnologia al servei dels ciutadans. Els nostres objectius són els següents:

  • Construir infraestructures resilients.
  • Promoure una industrialització inclusiva i sostenible.
  • Fomentar la innovació i la transformació digital.
  • Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
  • Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
Diputació de Barcelona
^