Retrocedim a l'estat d'alerta per sequera
Les darreres pluges han permès deixar enrere l'excepcionalitat
FASES DE LA SEQUERA
La Generalitat de Catalunya ha elaborat el portal de sequera a través del qual es pot fer el seguiment de l'estat de sequera de cada municipi i de les mesures que s'apliquen en cada situació.
En aquests moments, ens trobem en la fase groga, d'escenari d'alerta. Aquestes són les restriccions per usos urbans i les restriccions per a piscines.
El límit per persona i dia és de 250 litres i inclou activitats econòmiques i comercials.
La reducció en agricultura passa a ser del 25% i, per a uses recreatius, del 5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg. Semàfor groc – Escenari d’alerta (40% de les reserves) MESURES COMUNES
- L’Agència Catalana de l’Aigua distribuirà els recursos disponibles per als diferents usos de manera proporcional a la criticitat de les reserves.
- Les extraccions d’aigua dels aqüífers s’hauran d’adequar al règim que preveu el Pla de sequera per a cada escenari.
- Les dotacions de consums d’aigua per a l’abastament de la població (litres per habitant i dia) no superaran els límits establerts en el Pla de sequera per a cada escenari.
- L’Agència Catalana de l’Aigua podrà establir modificacions temporals dels aprofitaments de l’ús del domini públic hidràulic (concessions, autoritzacions d’aprofitament o d’abocament) i aturar la tramitació de nous aprofitaments d’aigües superficials i subterrànies mentre duri la sequera.
- Els ens titulars dels abastaments en alta fixaran els cabals a distribuir per als serveis d’abastament domiciliari d’acord amb les directrius del Pla i hauran de facilitar la càrrega de cisternes d’aigua als municipis que es trobin en situació imminent de desabastament.
- Només s’autoritzarà la celebració de proves esportives als rius sempre que no comportin una pèrdua dels recursos embassats ni afectin la qualitat de l’aigua.
- El règim de cabals de manteniment podrà ser objecte de modulacions temporals en situacions excepcionals de sequera.
- Els aprofitaments hidroelèctrics funcionaran en règim estrictament fluent o d’acord amb el règim que estableixi l’Agència Catalana de l’Aigua en el cas dels que es troben al peu dels embassaments.
MESURES ESPECÍFIQUES
En termes generals es declara quan les reserves baixen per sota del 40%.
MESURES DE GESTIÓ
- Es redueixen les extraccions d’aigua dels embassaments.
- La producció d’aigua dessalinitzada s’incrementa progressivament del 50-75%.
- S’incrementa el règim d’extraccions d’aigua dels aqüífers i pous recuperats.
- Anul·lació dels desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric.
- Intensificació dels controls d'usuaris i el reforç de les mesures d'estalvi a les xarxes d'abastament.
MESURES D'ESTALVI
S’implanten mesures d’estalvi en els diferents usos de l’aigua.
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
- Reducció del 5% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg).
- Reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins; prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials etc. i de manegues d’aigua per neteja de carrers, façanes, vehicles, etc.
- S’estableixen limitacions al ompliment parcial de piscines d’aigua dolça (veure mesures específiques).
- S’estableix un dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.