Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 06.04.2009
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Dolces històries de pèsols
Conte del pèsol de Llavaneres

La col·lecció de contes de Llavaneres presenta un recull de narracions infantils dedicades al pèsol garrofal, amb el fil conductor d´una mare tavella que explica contes als seus pesolets. El llibre es presenta dissabte 18 a les 18.30 hores.

Fins ara, la col·lecció de contes de Llavaneres havia homenatjat els gegants del poble, el Cardenal Vives i Tutó o la família Masriera, i havia parlat del mar, del futbol i de Can Caralt. Ara, amb el setè volum, arriba el torn de reconèixer el protagonisme del pèsol de Llavaneres.

Les autores són Lídia Massó i Assumpta Mercader i elles mateixes formen el grup L'Espina de la Sardina, que el proper 18 d'abril, en el marc de la 10a Festa del Pèsol, explicaran per primera vegada les històries d´aquest nou títol de la col·lecció local. L´acte serà a les 18.30 hores a Ca l'Alfaro.

Petites històries de pèsols de Llavaneres és el nom d´aquest setè volum de la col·lecció. És un recull de contes breus protagonitzats per pèsols. Coneixerem un pèsol viatger, sabrem què va passar a la nena de les tavelles, qui va ser la cuinera Petra... El fil conductor és la veu d´una mare tavella que cada nit explica contes de pèsols de Llavaneres als seus nou pesolets, que se l'escolten ben atents perquè cada història és divertida, emocionant i interessant. En aquest projecte, hi han col·laborat la Regidoria de Cultura i el Museu-Arxiu de Llavaneres. L´objectiu d´aquesta col·lecció és, precisament, donar a conèixer trets històrics i culturals i personatges destacats del poble, a través de narracions il·lustrades adreçades als més petits.

Aquest recull vol donar a conèixer als més menuts els pèsols de Llavaneres, però, alhora, també ret homenatge als pagesos que aconsegueixen aquest excel·lent producte de la nostra terra i als restauradors que mantenen una exquisida forma de cuinar-lo.


El pèsol garrofal

Els pèsols de Llavaneres, amb la seva inigualable dolçor, són un producte conegut arreu del país. L´any 1789 el viatger Francisco de Zamora recorre la comarca i destaca els pèsols primerencs que els pobles dels voltants de Mataró serveixen a Barcelona des de la meitat de l´hivern. També sabem que, a començaments del segle XX, la major part de la nostra collita es venia a Barcelona i a França, on els pèsols eren molt apreciats. Actualment, els pagesos que els conreen no donen l´abast a proveir el mercat local.

Amb l´esclat de la primavera, tots els restaurants de la població ofereixen els deliciosos pèsols ofegats, un plat que les nostres àvies cuinaven a casa i que es va fer famós dins i fora de les nostres fronteres gràcies a la Petra, una cuinera que als anys quaranta va obrir un restaurant al carrer de Munt.

Des de l'any 2000 se celebra per la primavera la Festa del Pèsol, en la qual, entre diversos actes festius, es poden comprar els pèsols i tots els productes relacionats per a cuinar-los. S´hi pot degustar, també, una mostra de pèsols ofegats que presenten cada un dels restaurants de la població.

Informació relacionada
Els premis del concurs de música i art al carrer, celebrat en el marc de la 10a Festa del Pèsol de Llavaneres, es van repartir dilluns 25 de maig
Durant tot el cap de setmana, per la 10a Festa del Pèsol han passat unes 5.000 persones i el parc de Ca l'Alfaro s'ha estrenat com a espai firal amb èxit
Diumenge, 19 d'abril de 2009
De pèsols ofegats de Llavaneres
Diumenge, 19 d'abril de 2009
Diumenge, 19 d'abril de 2009
Pinta terrines, plantar pèsols, el joc del pèsol...
Diumenge, 19 d'abril de 2009
A càrrec de productors de pèsols i comerciants
Diumenge, 19 d'abril de 2009
Trobada i concurs de música i art al carrer
Dissabte, 18 d'abril de 2009
Amb participació de restauradors i comerciants locals
Dissabte, 18 d'abril de 2009
"Petites històries de pèsols", setè volum de la col·lecció de contes de Llavaneres
Dissabte, 18 d'abril de 2009
Recuperació de jocs tradicionals de cucanya
Dissabte, 18 d'abril de 2009
Dissabte, 18 d'abril de 2009
Sensacions
Dissabte, 18 d'abril de 2009
A càrrec de productors de pèsols i comerciants
Dissabte, 18 d'abril de 2009
Trobada i concurs de música i art al carrer
Els ha cuinat al passeig de la Mare de Déu de Montserrat, coincidint amb el mercat dels divendres, i els vianants els han pogut degustar
Els nens i nenes han lliurat les manualitats i han esmorzat a la plaça de la Vila
El guardó li va lliurar el president Pujol en el 2n Sopar del Pèsol, que va reunir 200 persones al restaurant Vil·la Minerva en l'inici de la 10a Festa del Pèsol
Divendres, 17 d'abril de 2009
A càrrec de l'Àvia Remei
Divendres, 17 d'abril de 2009
A càrrec dels alumnes de P4 de les tres escoles de Llavaneres
Dijous, 16 d'abril de 2009
3a distinció Pèsol d´Or
El sopar estarà presidit per Jordi Pujol i se servirà aquest vespre (21 h) al restaurant Vil·la Minerva de Llavaneres
Coincidint amb la 10a Festa del Pèsol, Llavaneres organitza la segona trobada d'art i música al carrer, que aquest any s'ha transformat en un concurs
Les inscripcions per participar-hi estan obertes: el preu del menú és de 40 euros i es farà dijous 16 d'abril al Restaurant Vil·la Minerva
Del 3 d'abril al 3 de maig, la 10a Mostra Gastronòmica del Pèsol de Llavaneres se servirà en setze restaurants de la vila
Avui s'ha signat el conveni de col·laboració i en la trobada també s'ha parlat dels nous accessos de Llavaneres amb la C-32
Un sopar popular, un concurs i un taller de cuina, entre les novetats del programa d'enguany, que se celebrarà del 16 al 19 d'abril
10a Festa del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres: del 16 al 19 d'abril
10a Festa del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres: del 16 al 19 d'abril
L'Ajuntament de Llavaneres i l'Escola de Natura del Corredor ofereixen a les escoles de primària participar en una visita guiada a explotacions de pèsol garrofal
Ja hi ha en marxa els preparatius de la cita gastronòmica de primavera, que s'ha decidit endarrerir a causa del retard de les collites a causa del fred
Diputació de Barcelona
^