X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
La sequera: com hi podem fer front?
Cal reduir el consum d'aigua de manera urgent: la situació és molt greu!

El consum mitjà d'aigua a Llavaneres durant el 2022 va ser de 317 litres per habitant/dia. Des del 28 de novembre, hi ha en vigor la fase de preemergència per sequera que fixa que el consum s'ha de reduir a 230 litres per persona i dia. La situació és molt greu. Per conscienciar la població de la necessitat de fer un canvi d'hàbits urgent, Aigües de Llavaneres i la Regidoria de Comunicació tenim en marxa una campanya de comunicació.

Informacions relacionades

En vigor la fase d'emergència per sequera (1/2/24)

Informació i sancions per combatre els grans consums d'aigua (29/11/23)

En vigor la fase de preemergència per sequera (28/11/2023)

Ordenança municipal per promoure l'estalvi d'aigua

En vigor la fase d'excepcionalitat per sequera (2/3/2023)

Ajuntament Informa-Especial Sequera amb consells i informacions a tenir en compte. Març 2023

ATENCIÓEn cas que no es redueixi el consum d'aigua, l’Ajuntament pot arribar a rebre sancions econòmiques que haurà de repercutir en els usuaris responsables dels consums més excessius. A més d’establir protocols d’actuació, com a administració més propera al ciutadà, en volem ser exemple i ja apliquem les mesures específiques per a aquesta fase d’excepcionalitat. També tenim en marxa els controls i seguiments dels consums dels comptadors dels nostres usuaris.

 Protocol d'actuació 

L'Ajuntament ha elaborat un Protocol d’Actuació en Situacions de Sequera del municipi de Sant Andreu de Llavaneres. El podeu consultar, aquí.

Aquest pla d’emergència per a situacions de sequera de Llavaneres estableix un seguit de mesures per l’actual fase d’excepcionalitat. En resumim les que afecten el ciutadà, des de la gestió de l’abastament i fins al consum d’aigua.


1. Administració i gestió de l’abastament de l’aigua

El primer objectiu de l’Ajuntament és informar de la situació actual. En aquest sentit, s’intensificaran les campanyes de comunicació adreçades a garantir el compliment de les mesures de restricció, especialment per part dels grans consumidors (comunitats de propietaris, clubs esportius...). A més de les comunicacions directes als usuaris, s’adreçaran publicacions informatives municipals a totes les llars.

2. Control del subministrament

El Reglament del servei d’abastament d’aigua potable de Sant Andreu de Llavaneres preveu que l’alcalde pugui adoptar les mesures excepcionals necessàries per gestionar el correcte subministrament domiciliari d’aigua potable. Així mateix, la normativa municipal inclou un apartat d’infraccions; el mecanisme es posaria en marxa en cas que es vulnerin els límits permesos un cop superades les fases d’informació prèvia.

3. Consum d’aigua en l’àmbit de la llar, comercial, industrial, recreatiu i a les instal·lacions esportives privades

  • Consum domèstic. S’estableix que el consum habitual en l'ús domiciliari, comercial, industrial i en usos recreatius s’ha de reduir en un 15%. En aquesta fase no es contemplen talls de subministrament. Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments i similars amb l’ús de mànegues d’aigua.
  • Reg de jardins privats i zones comunitàries. Resta prohibit l’ús d’aigua potable per al reg de jardins i zones verdes, amb l’excepció del reg de supervivència d’arbres o plantes (amb gota a gota o regadora i en horari de 20 a 8 hores). Aquest reg de supervivència es durà a terme preferentment, si és possible, amb recursos hídrics alternatius (freàtica i/o de mina), en els mateixos termes. Es permet el reg amb aigües de pluja recollides en teulades, aigües grises i amb aigües regenerades.
  • Rentat de vehicles. La millor opció és fer-ho en els establiments comercials dedicats a aquesta activitat i que ja disposen de sistemes de recirculació d’aigua. Fora dels establiments comercials de neteja de cotxes, tan sols es permet la neteja amb galleda i esponja en el cas dels vehicles privats i sempre utilitzant la mínima quantitat d’aigua possible. Excepcions: els vehicles de transport de menjar, d’animals, ambulàncies i altres, quan sigui necessari per mantenir la seguretat i la salut de persones i animals.
  • Ompliment de piscines. La utilització d’aigua de xarxa queda restringida per al reompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació tan sols per la quantitat mínima per compensar les pèrdues per evaporació i per realitzar les operacions de neteja per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. No es podrà omplir cap piscina d’aigua dolça de nova construcció. Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar.

  Sabies que...  


3%
Només un 3% de l’aigua del planeta és aigua dolça
50 litres
Prenent un bany pots gastar uns 300 litres d’aigua i fent una dutxa pots reduir l’estalvi fins a 50 litres
10 litres/minut
Tanquem les aixetes mentre no fem servir l’aigua. Una aixeta oberta raja a 10 l/min
De 6 a 10 litres
No fem servir el vàter com a paperera; amb cada descàrrega s’aboquen de 6 a 10 l d’aigua
3 litres
Si en el vàter no disposem de dipòsits de doble descàrrega, podem posar-hi una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra. L’estalvi és d’uns 3 l d’aigua en cada descàrrega

Informació relacionada
Des de la declaració de l'estat d'emergència, s'han tancat 82 comptadors de comunitats de propietaris amb jardins i/o piscina
El consum s'ha de reduir a 200 litres per habitant/dia
Aigües de Llavaneres obre una campanya informativa prèvia a la fase sancionadora
Aquesta fase implica reduir el consum a 210 litres per persona i dia
Diputació de Barcelona
^