Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 23.05.2025
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
'Créixer en el dol'
Campanya informativa per donar a conèixer el servei municipal d'acompanyament a les persones en procés de dol

L'Ajuntament de Llavaneres posa en marxa una campanya informativa per donar a conèixer el servei d'acompanyament municipal a les persones que es troben en un procés de dol. 'Créixer en el dol'  és un programa de la Regidoria de Benestar Social. En aquest aquest díptic trobareu tota la informació del servei. El podreu trobar en format físic en els equipaments municipals.

Aquest espai obert a la ciutadania ofereix acompanyament en situacions de canvi, pèrdua i dol, pròpies dels cicles i processos vitals.  Les persones que decideixin apropar-s'hi rebran orientació des de l'escolta i l'empatia.

El projecte 

El projecte d'acollida a situacions de dol neix l'any 2005 amb la intenció de donar servei a les persones empadronades a Sant Andreu de Llavaneres que han perdut un ésser estimat (familiars, amics...) i necessiten un suport i/o orientació en el procés de dol. En un principi, les demandes són derivades des de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Sant Andreu de Llavaneres. Actualment, les derivacions al servei provenem des de diferents professionals que atenen les persones del municipi i detecten una situació de dol que precisa una intervenció o orientació.

Objectius del servei 

1. Orientar les persones que pateixen la pèrdua per la mort d'un familiar o d'una persona molt propera a altres recursos que els puguin acompanyar en el procés de dol.

    • A través de la terapeuta del dol referent de l’Ajuntament i de la psicòloga municipal.

2. Acompanyar les persones en el procés de dol:

    • A través de la terapeuta del dol referent de l’Ajuntament es realitza una atenció directa i es valora la necessitat de derivar a un altre recurs extern.

3. Derivar a altres recursos especialitzats per fer un treball terapèutic:

    • Es deriva a un altre recurs extern al consistori on també s'atenen situacions o processos de dol (Fundació Hospital, Reesmerila, Associació Voluntarios de Enfermos Sanables, Centre de Salut Mental Adults o Hospital de Mataró).

Què s'ofereix des del servei?   

  • Es facilita l'expressió de les emocions i el dolor de la pèrdua.
  • S'estimula els recursos propis de la persona.
  • S'aporten els recursos que siguin necessaris per anar integrant la pèrdua.
  • Es desenvolupa la presa de consciència respecte a nosaltres mateixos i als nostres sentiments.

Metodologia 

Es realitzen un mínim de tres visites aproximadament per persona i es valora si es realitza l'acompanyament des del mateix servei d'acollida, amb un màxim de vint sessions de 60 minuts de durada cadascuna aproximadament.

A les primeres visites es pot valorar que la persona necessita un altre recurs més especialitzat, com pot ser un tractament terapèutic de llarga durada. En aquestes situacions es realitzarà la derivació oportuna al servei més adient. La valoració d'aquesta derivació es farà conjuntament amb el servei psicològic de l'Ajuntament i amb la col·laboració del psicòleg de l'ABS de la zona.

Les sessions poder anar acompanyades de material de suport (llibres, xerrades, tallers...). 

Paral·lelament, el servei pot organitzar trobades en grup per tractar diversos temes relacionats amb el procés de dol.

Què és el dol? 

La paraula dol, del llatí (dolor), significa la resposta emotiva davant la pèrdua d’un ésser estimat. En el cas de la mort d’un ésser estimat la pèrdua és definitiva i irreversible, mentre que en altres pèrdues hi ha la possibilitat d’una recuperació d’allò que s’ha perdut.

Un procés de dol passa per diferents etapes, segons E. Kübler-Ross:

NEGACIÓ. El rebuig d’una realitat percebuda com a dura i cruel.
CÒLERA I AGRESSIVITAT. Respecte a les persones que t’envolten i a qui retreus la teva impotència.
NEGOCIACIÓ. Amb l’aparició del desig i, sobretot, de les promeses. És la de “si em poses bé...”
DEPRESSIÓ. On es perd tota la confiança en l’eficàcia personal i en la dels altres.
ACCEPTACIÓ. És en aquest moment que la persona pren distància en relació amb el món i a ell mateix. És l’hora del despreniment i de la reconciliació amb la veritat.

Professionals referents del projecte 

Joana Franco Rivera. Formació en teràpia del dol, terapeuta Gestalt, especialista universitària en acompanyament del dol (UDL). Ha col·laborat amb Merrylife en acompanyament del dol.

Marta Salvany: Psicòloga municipal.

Lluïsa Monsoriu: Treballadora social i coordinadora de Serveis Socials.

Contacte

Si voleu demanar hora de visita, truqueu a Ca l’Alfaro, de dilluns a divendres, de 8.30 a 14 h, al telèfon 93 702 36 44.   

Crèixer en el dol

Diputació de Barcelona
^