X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 20.03.2014
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Els pèsols de Llavaneres, a les millors cuines del món
Els germans Roca i Albert Adrià, entre els cuiners catalans que cuinen pèsol garrofal

Pèsols de Llavaneres. Horta Pera

La temporada de pèsols a Llavaneres ha començat amb molt bon peu. Sembla que serà un bon any. Per sort, no hi ha hagut gelades i al febrer ja va treure el cap la primera collita. Des del mes de març, els productors locals estan collint els pèsols que van plantar per Santa Teresa, i si tot va bé la temporada s'allargarà fins el maig. La textura i la dolçor dels pèsols de Llavaneres han aconseguit captivar els paladars més refinats i més exigents d´uns anys cap aquí i ara no hi ha cuiner de prestigi que no encarregui els pèsols de la seva carta a una de les hortes de Llavaneres que gaudeixen de la certificació de qualitat.

Pèsols de Llavaneres. Horta PeraDes de fa un any, Francesc Pera d'Horta Pera de Llavaneres serveix pèsol garrofal de la finca familiar al Celler de Can Roca, a Girona, un dels restaurants més prestigiosos de l'actual panorama internacional. Uns 20 quilos a la setmana. “Els vénen a buscar personalment: volen veure com els collim”, explica Pera, que comenta: “Què que els hi agrada més? En Joan diu que la textura és especial, són diferents!” El contacte els va venir a través d'un jove estiuejant de Llavaneres que va estudiar Hostaleria i que treballa amb els germans Roca. A més de Can Roca, l´Horta Pera serveix pèsol a molts restaurants de la vila: ja té l'encàrrec del Restaurant del Club Nàutic El Balís per al sopar de gala del 25 d'abril... En Francesc Pera s'encarrega juntament amb el seu germà Josep de la finca familiar, que van heretar de l'avi Joan, “que ja feia pèsols” i del pare, en Josep.

L'altre gran nom propi és Albert Adrià, germà del que durant molts anys ha estat el millor cuiner del món, Ferran Adrià. Aquest any, l'Horta Marcó li ha començat a servir pèsol garrofal de Llavaneres per al seu nou restaurant Tickets, a Barcelona, un “gastrobar” de tapes d´autor. També mengen pèsol de Can Marcó els clients de Can Ravell o del restaurant Nectari, de Barcelona, entre d´altres. Marc Bertran, d'Horta Marcó, explica que aquest any tornaran a repetir l´experiència del pèsol en conserva, guardant una part de la collita, com l'any passat.

A Horta Graupera tenen un projecte en marxa amb el cuiner Sergi de Meià, fins ara als fogons del Monvínic i ara al capdavant d'un nou projecte, el Restaurant De Meià. També serveixen pèsol a un restaurant de Madrid. A més, repetint l'experiència de l'any passat, al mes d'abril participaran en un maridatge de pèsol de Llavaneres i vins d'Alella, al costat del Celler Alta Alella.

I la llista continua amb Horta Rabassa i la seva fidel i inseparable relació amb les germanes Reixach del restaurant Hispània d'Arenys de Mar. Francesc Rabassa recorda que els seus pares van començar a servir pèsols a l'Hispània fa 30 anys. “Junts vam començar a remuntar la promoció del pèsol de Llavaneres”, comenta Rabassa, que destaca que al llarg de tots aquests anys han servit pèsol de la seva finca al gran cuiner Ferran Adrià, quan encara capitanejava El Bulli, i a Santi Santamaria. El pèsol de Can Rabassa també viatgen cada temporada a Madrid, al restaurant Zalacaín.

L'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera, vol felicitar els productors de pèsols de Llavaneres per l'esforç diari que han de realitzar per mantenir la qualitat i el prestigi dels conreus, que tant bon nom estan donant al municipi, i destaca, en especial, la darrera adquisició del Celler de Can Roca com a client d'Horta Pera. "És un orgull que el millor restaurant del món vingui a buscar els nostres pèsols", destaca.

Informació relacionada
Diumenge, 27 d'abril de 2014
Dissabte, 26 d'abril de 2014
Dissabte, 26 d'abril de 2014
Divendres, 25 d'abril de 2014
Divendres, 25 d'abril de 2014
El parc de Ca l'Alfaro acull la 15a Festa del Pèsol el cap de setmana del 26 i 27 d'abril
El sopar el servirà el restaurant del CN El Balís, divendres 25 d'abril
Productors, restauradors i Ajuntament van consensuar ahir les dates en una reunió de treball
Diputació de Barcelona
^