Les administracions públiques han d'esdevenir model en tot allò que prediquen. La llengua, l'eina principal en el nostre dia a dia, també ha de ser un punt rellevant al qual cal parar atenció a l'hora de fer comunicació a qualsevol nivell i, especialment, quan fem comunicació local. La comunicació local ha de ser propera i per això és interessant que tots els treballadors tinguin a l'abast un document recopilatori i, un compendi de les qüestions lingüístiques que més utilitzen. La voluntat és que sigui una eina que traspassi l'Administració i quedi a disposició perquè tothom el pugui consultar i pugui ser un suport més per resoldre dubtes. Per això s'ha fet una aposta doble: quedarà imprès però també serà consultable en obert al web municipal. Llavanerencs, aquesta eina de difusió pública de la llengua del consistori també us la podeu fer vostra. Utilitzeu-la!
Us podríeu preguntar si una administració com la nostra que és –malgrat sobrepassar els 12.000 habitants– una administració petita cal que dediqui part dels seus recursos a la redacció d'un llibre d'estil. Cal canviar la visió i la panoràmica, perquè no estem davant d'una despesa sinó que hem de veure aquesta oportunitat com una inversió. Durant el mandat anterior, 2015-2019, es va iniciar una transformació gràfica que ha suposat un abans i un després pel que fa a la projecció que fem des de l'Administració cap al ciutadà. El «Compartim Privilegi» ja és una marca identitària del municipi i s'ha implementat a tot el que s'ha fet en cartelleria i retolació. Aquest manual de llengua ha de ser un pas més en aquesta identificació moderna i pionera de l'Ajuntament. S'hi han inclòs els usos i els dubtes més freqüents que es troben en la documentació municipal, i en general en els textos de l'Ajuntament.
És un orgull que la nostra vila hagi pogut comptar amb un equip de lingüistes d'aquest nivell, i com a representant polític del projecte els vull donar les gràcies públicament per haver seleccionat i simplificat la norma en aquestes pàgines de consulta que de ben segur que seran molt útils, sobretot, per als treballadors municipals. No podíem fer de la llengua un desgavell, ens calia fer de la llengua un element d'unitat i s'ha aconseguit amb un manual d'estil molt complet, modern i proper. La llengua, com tot, anirà evolucionant i que aquest document acabi sent modificat per adaptar-se a les bases futures de la llengua tampoc ens ha de fer por. Això no serà en cap cas un fracàs ni haurà suposat una pèrdua de temps. Serà la constatació que Llavaneres segueix alerta i amatent a tots els canvis culturals del país i de la població i que l'Ajuntament procurarà seguir oferint serveis i atenció de qualitat.
Així doncs, rebeu aquest Llibre d'estil de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres com una oportunitat per repassar els conceptes bàsics de llengua catalana, per empoderar-vos lingüísticament i com a parlants de català. Rebeu-lo també per fer vostres els mots de Joan Solà, lingüista i una referència en la redacció de llibres d'estil: «La defensa de la llengua pròpia és una de les tasques més nobles i enriquidores a què una persona pot dedicar-se».
Gerard Viladomat Monterde
Regidor de Comunicació (2023)