Baner orienta't
Botó que mostra/amaga menú lateral
Versió per imprimir
Documents
I si vull treballar?

Primer pas: per on començo?

Abans de començar el primer contacte amb el món laboral, has de tenir clars els interessos i quins perfils professionals són els que s’adapten a la teva formació i capacitats. Per saber-ho, a internet pots trobar tests d’interessos. Altres eines que t’ajudaran a coneixe’t és el DAFO, a on podràs saber quins punts forts i quines oportunitats de millora tens.

  • Test d'interessos de Barcelona Activa

Conec les meves competències professionals

En relació a les competències professionals és interessant fer un procés d'autoconeixement de les pròpies competències així com fer un anàlisi de quines són les competències més demandades en aquells perfils professionals que ens interessen.

Pots fer els tests d'autoanàlisi competencial:

  • Test de competències de Barcelona Activa
  • Test de Competències d'IMO Lleida

Quines eines em poden ajudar?

Hi ha eines d'autoconeixement i d'aprofundiment en les habilitats i capacitats més específiques orientades a l'àmbit laboral. En pots consultar les següents, que t'ajudaran a saber quins coneixements i característiques has de potenciar per accedir a cada lloc.

Test d'autoconeixement

 DAFO

 Eina DAFO de la pàgina Orienta t

Fitxes Ocupacionals de Barcelona Activa

I per a cada perfil professional... Quines necessito?

Una vegada realitzat aquest procés d'autoanàlisi, també és molt important tenir clar quines són les competències demandades en el perfil professional amb què es realitza la recerca de feina. Una font molt important són les fitxes ocupacionals de Barcelona Activa que ens permet aprofundir en aquells perfils que ens interessen i que ens donen informació molt valuosa. Aquesta informació la podreu conèixer a través de les fitxes ocupacionals.

Segon pas: deixa’t assessorar!

L’orientació per accedir al món laboral és molt important: saber quines són les professions a les quals pots accedir, on buscar-les, quins requisits et demanaran, quina formació i competències professionals has de tenir... Per això, hi ha moltes administracions i entitats que tenen un servei d’Orientació. A l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, el Servei municipal d’Ocupació disposa de professionals que et poden donar un cop de mà. Vols demanar cita? Envia un correu a feina@ajllavaneres.cat.

Altres serveis d’ocupació et poden orientar: consulta la pàgina web de Barcelona Activa

Vols saber més sobre competències professionals i perfils? Fes un test!

Test de Barcelona Activa

Tercer pas: explora el món laboral

Hi ha tantes professions i sectors on treballar per compte d’altri o bé emprendre... Explorant el món laboral et podràs fer un mapa de quines són les opcions que s'adeqüen més al teu perfil i competències professionals. Consulta el canal Treball per Ocupacions de la Generalitat de Catalunya.

No deixis de consultar el programa de garantia juvenil.

Has de tenir també present l’autoocupació a través de projectes d'emprenedoria. Per saber-ne més consulta aquesta pàgina:

Quart pas: inicia la recerca...

Ara ja tens clares moltes coses, però com afrontes la recerca de feina? Abans de començar, cal que segueixis uns consells sobre com elaborar el teu currículum, presentar-te a una oferta laboral o saber com has de fer l’entrevista...

- Conèixer el perfil professional : què es valora, quines competències busquen, quina formació requereix...
- Cóm fer un currículum i una carta de presentació.
- Prepara't per a l’entrevista.
- Conèixer els programes per a joves que poden donar-me accés al món laboral.
- Emprenedoria o autoempresa.

Vols assessorament? Truca a la Regidoria d'Ocupació de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, al telèfon 93 702 36 00, o envia un missatge a feina@ajllavaneres.cat.


Accés al món laboral

En un mercat de treball cada vegada més canviant i exigent, el desenvolupament de competències és un procés continu i essencial per a qualsevol persona, ja que té un paper molt important en l'èxit professional i empresarial. Les empreses exigeixen que el personal disposi de capacitats, habilitats i actituds complementàries a la formació acadèmica. Avui en dia no és suficient SABER (coneixement), també cal SABER FER (habilitats) i SABER SER o SABER ESTAR (actituds).

Què són les competències professionals?
Són totes aquelles habilitats, aptituds i comportaments que tenen les persones i els ajuden a desenvolupar una feina amb èxit.
Una persona amb competències professionals desenvolupades pot entendre i fer-se entendre, i donar solucions eficients i de qualitat a diferents situacions laborals.


Informa't...

Exploro el món laboral.

Una altra font per conèixer els diferents sectors i ocupacions és l‘eina 'Treball per Ocupacions' de la Generalitat de Catalunya. Treball per ocupacions és un producte de l'Observatori del Treball i Model Productiu que aporta informació estadística (nombre de contractes i persones contractades l'últim any, percentatge de contractes indefinits sobre el total…),  sobre el mercat de treball que pot ajudar les persones a prendre decisions sobre la seva orientació professional. Classifica les ocupacions en un nombre INDEX. L'índex és més elevat com més contractes, de major qualitat i menys persones demandants de l'ocupació a través del Servei Públic d'Ocupació i durant menys temps.

Consulta l'Observatori del treball de la Generalitat de Catalunya per coneixer estadístiques i ordenació de cada ocupació.
Consulta Barcelona Activa per descobrir diferents itineraris i canals per a la recerca de feina

... i fes la cerca

Recerca de feina

Fem un recull dels recursos que ofereixen les diferents administracions i associacions sobre com iniciar-te en la recerca de feina

- Servei d'Ocupació de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres
- Barcelona activa@22
- Oficina Jove de treball de la Generalitat de Catalunya
- Referents del Consell Comarcal del Maresme

  Consulta aquests recursos: Itinerari 1: inicia't en la recerca de feina  

Aquest itinerari s'adreça a totes aquelles persones que estiguin iniciant un procés de recerca de feina. A través d'aquestes activitats obtindràs les eines bàsiques per encaminar el teu recorregut, entrenar-te en els processos de selecció i en la millora de la teva candidatura. Descobriràs nous models de currículum que et faran destacar i aprendràs a redactar cartes de presentació personalitzades. 

Consulta les passes recomanades per iniciar la recerca

Mira aquest vídeo i els següents recursos web disponibles a la xarxa Xaloc de Diputació de Barcelona, amb un format àgil i atractiu de xerrades informatives.

Càpsula 1- Fes un bon currículum

Càpsula 2- Apunta't a les ofertes de la xarxa Xaloc

Càpsula 3- Entrevista per competències

Càpsula 4- Crea la teva marca personal

Webinar: Com crear un perfil en Linkedin i que sigui atractiu

Webinar: Troba feina a l'administració pública a través del cercador CIDO

Webinar: Entrevista per competències

Webinar: La intel·ligència emocional t'obre les portes

Càpsula de coneixement 22: Consells per a la recerca de feina

https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/bitstream/11703/90943/2/9160.pdf


També és important informar dels recursos que des d'altres entitats posen a disposició de les persones joves en recerca de feina

Referents d'Ocupació Juvenil del Consell Comarcal del Maresme.

Referents d'Ocupació Juvenil del Consell Comarcal del Maresme

El Programa de Referents d'Ocupació Juvenil és una nova estratègia del programa Garantia Juvenil emmarcat en les polítiques d'ocupació del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i cofinançat pel programa operatiu d'Ocupació Juvenil del Fons Social Europeu. Té com a objectiu principal facilitar i acompanyar la transició de les persones joves des del sistema educatiu al sistema laboral i/o ocupacional, i fomentar-ne la continuïtat formativa.

Els referents ofereixen als municipis diferents serveis per vetllar pel jovent en situació de més risc i/o vulnerabilitat. Es promociona el treball en xarxa i transversal entre els diferents dispositius que intervenen amb el col·lectiu de les persones joves en cadascun dels municipis, oferint els recursos més adequats en funció de les casuístiques personals i/o socials de cada persona.

Projectes singulars (dins de Garantia juvenil)

Oficina Jove - Departament de Joventut

L'Oficina Jove és un servei que ofereix informació i recursos sobre diversos àmbits d'interès juvenil, així com assessorament especialitzat, amb l'objectiu de facilitar els processos d'emancipació i autonomia dels joves.

Forma part de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil de Catalunya. Consulta quin és el més proper

Diputació de Barcelona
^