Dilluns, 23 d'abril

Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres

Pancarta de portada
Notícies
L'ICM-CSIC instal·la un laboratori mòbil a Llavaneres per controlar la proliferació d'algues microscòpiques

L'Institut de Ciències del Mar mostrejarà durant un mes els possibles compostos de l'aerosol marí que, en determinades ocasions, poden produir irritacions lleus dels banyistes, vianants o residents de primera línia de mar.

Projecte OstreoRisk Llavaneres

L'Ajuntament informa que l'Institut de Ciències del Mar (ICM), en col·laboració amb l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), ha instal·lat aquest estiu un laboratori mòbil a Llavaneres davant d'un dels indrets de la costa catalana on, de forma recurrent, tenen lloc les proliferacions d'algues microscòpiques del gènere Ostreopsis, associades en determinades ocasions amb irritacions respiratòries, oculars i cutànies lleus en banyistes, i també en vianants o residents de primera línia de mar. El laboratori disposa de captadors d'alta capacitat i mostrejarà durant les properes setmanes els possibles compostos de l'aerosol marí que poden produir aquesta simptomatologia.

Les proliferacions de les algues del gènere Ostreopsis és un fenomen relativament recent a la Mediterrània, ja que aquests microorganismes es van començar a detectar fa menys de dues dècades en algunes localitats costaneres. Ara, amb el Projecte OstreoRisk, finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, es vol fer el seguiment de les proliferacions d’aquestes microalgues que viuen tant sobre el fons marí -preferentment sobre macroalgues i posidònies, però també sobre roques- com nedant a la columna d’aigua.

La simptomatologia associada a aquests episodis d'irritacions és lleu, s’inicia durant l'estada a les platges on prolifera la microalga i dura pocs dies. En aquests moments, es desconeix encara si es tracta d’una reacció al·lèrgica o d’una intoxicació, però no es tracta d’una malaltia infecciosa. En qualsevol cas, les persones afectades tenen en comú haver estat exposades a l’aerosol marí durant algunes hores. Així doncs, aquest laboratori mòbil instal·lat a Llavaneres permetrà potenciar l'estudi d'aquests microorganismes amb l'objectiu d'aprofundir i avançar en el coneixement científic.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM)
L’Institut pertany a l’àrea de Recursos Naturals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i és el centre més gran de recerca marina d'Espanya i un dels més importants de la regió Mediterrània. Es dedica íntegrament a l’estudi de mars i oceans.

Informació publicada el 6 de juliol de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT
Plaça de la Vila, 1
08392 Sant Andreu de Llavaneres
Tel. 937 023 600 - Fax 937 023 637