Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 14.02.2012
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
S'avaluaran els danys als conreus per reclamar plegats ajuts per les gelades
Els afectats poden descarregar aquí  el formulari per a la reclamació conjunta

Reunió avaluació dels danys de l'onada de fred

Les regidories de Promoció Econòmica i Relacions amb els Empresaris i Comerciants faran costat als agricultors locals a l'hora de demanar ajuts pels danys causats per l'onada de fred en els conreus de pèsol, horta i flor. Dilluns al vespre, 8 productors locals van participar en la reunió convocada per l'Ajuntament, que va servir per fixar els passos a fer a partir d'ara. Els afectats poden descarregar aquí el formulari per a la reclamació conjunta, omplir-lo i reenviar-lo a promocio.economica@llavaneres.es o registrar-lo a l'Ajuntament amb la documentació que justifiqui les pèrdues.

A la reunió, que es va fer dilluns 13 de febrer a les 19 hores a Ca l'Alfaro, hi van assistir els regidors de Promoció Econòmica, Carlos Bartomeu, i de Relacions amb els Empresaris i Comerciants, Antoni Costa. En primer lloc, es va demanar als agricultors que presentin una valoració dels danys que han patit als seus conreus a causa de les temperatures sota zero dels darrers quinze dies. La Regidoria elaborarà un formulari per facilitar-los la tasca d'estimació de danys (es podrà descarregar des del web tan bon punt estigui disponible) i unificar la presentació de les reclamacions.

Paral·lelament i a partir de les estimacions presentades pels afectats, l'Ajuntament estudiarà la viabilitat d'encarregar un peritatge professional a una entitat pública o privada per obtenir una valoració oficial dels danys. L'objectiu és reclamar de manera coordinada ajuts pels danys soferts a les administracions supramunicipals: Diputació, Generalitat i Estat.

El pèsol, el més afectat

De moment, el que s'ha pogut constatar és que el conreu local més malmès pel fred siberià que afecta la comarca del Maresme és el pèsol garrofal de Llavaneres. S'ha perdut cap a un 90% de la collita prevista i el que es busca ara és salvar les plantes, assegurar llavor per a l'any que ve i, com a molt, aconseguir una petita producció per a finals de primavera.

Una de les primeres conseqüències és el canvi de dates de la 13a Festa del Pèsol, que s'endarrerirà uns dies respecte la previsió inicial. Es farà del 25 d'abril al 5 de maig, per tal d'aconseguir-ne collita. Se'n parlarà més en profunditat en una reunió entre Ajuntament, productors i restauradors locals el proper 29 de febrer, a les 19.30 hores.

 

Informació relacionada
Es farà dilluns 13 de febrer a les 19 hores, a Ca l'Alfaro.
Avís del Consell Comarcal: mínimes sota zero durant les nits d'aquest cap de setmana
Es convocarà una reunió urgent per estudiar la situació
Diputació de Barcelona
^