Notícies
16.08.2018
L'Ajuntament destina 3.243€ a l'esterilització de gats ferals dels quals 1.000€ corresponen al pressupost participatiu
El projecte, que forma part del Pressupost participatiu 2018, utilitza el mčtode Captura-esterilització-retorn (CER) per a millorar la salut dels gats del carrer i també la relació d'aquests amb els veďns. Amb el CER s'eliminen alguns comportaments com els miols constants, la irascibilitat, les baralles i les marques d´orina al carrer i, sobretot, s'eviten camades no desitjades.

Una de les propostes guanyadores del procés de Pressupost participatiu 2018 va ser la campanya d’esterilització de gats dels carrers del municipi. En aquest sentit, des del gener fins al juliol s’han destinat un total de 3.243 euros a l’esterilització d’aquests animals, ja que, segons explica la regidora de Salut Pública, Gemma Martín, “és molt necessari per poder controlar les poblacions de gats, reduir les colňnies i millorar la relació entre els veďns i aquests animals”. D’aquesta inversió, 1.000 euros són provinents dels pressupostos participatius.

El mčtode que s’utilitza en aquesta iniciativa és el Captura-esterilització-retorn (CER), amb el qual els gats són capturats amb cura i portats al veterinari per la seva esterilització i desparasitació. En aquest sentit, s’interromp el cicle reproductiu i disminueix la població de gats al carrer. “Molta gent abandona els gats a les colňnies pensant que allŕ estaran bé, perň moltes vegades acaben morint per diverses causes com la falta de menjar, l’estrčs o les malalties”, explica Martín.

A través del CER, diversos científics demostren que la qualitat de vida dels gats ferals millora, així com les seves relacions amb les persones que viuen al seu voltant. D’una banda, allibera els gats del constant estrčs relacionat amb l’aparellament, el zel i l’embarŕs i, per tant, acaba amb els miols, la irascibilitat, la marca amb orina del territori –i les fortes olors que aixň comporta-, les baralles i recórrer grans distŕncies per buscar l’aparellament, entre d’altres. A més, millora la salut del gat: evita que pateixi de parŕsits i infeccions, l’embarŕs psicolňgic de les femelles i els tumors mamaris i testiculars, entre d’altres. 

Grŕcies a tots aquests canvis positius de l’animal, són diversos els estudis que demostren que, després del CER, les trucades a les autoritats en relació als gats disminueixen significativament i s'arriba a tenir una bona relació entre els veďns i la colňnia, creant així una oportunitat de diŕleg, cooperació i educació entre la ciutadania.

La regidoria de Salut Pública seguirŕ treballant per controlar les colňnies de gats del nostre municipi, en col·laboració amb l’Associació de Defensa dels Animals de Llavaneres (ADALL).

Campanya esterilització gats (foto: ADALL)
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
^