Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 31.10.2019
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
Ple municipal octubre 2019
Llavaneres aprova inicialment les ordenances fiscals del 2020
Amb els vots favorables d'ERC Llavaneres i Movem Llavaneres, l'abstenció del PSC i el vot en contra de Junts per Llavaneres, Partit Popular i Ciutadans
La modificació de les ordenances fiscals per al 2020 recull un recàrrec en l'IBI dels pisos desocupats durant més de dos anys i una bonificació de les entrades a la piscina per als veïns del poble, entre d'altres.

L’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres ha aprovat inicialment la modificació de les ordenances fiscals que seran vigents a partir de l'1 de gener de 2020. En aquesta modificació, que es va votar al ple municipal de dimarts 24, es modifiquen tres impostos i vuit taxes municipals.

El regidor d'Economia, Albert Sala, va assegurar que el govern municipal «actua amb responsabilitat i conscients de la recessió econòmica que s'acosta» i va dir que «aquestes ordenances reforcen l'estructura de l'Ajuntament ja que es preveu que els ciutadans necessitaran més serveis municipals, principalment en Benestar Social i neteja».

A continuació es detallen les variacions de cada ordenança fiscal:

- L'impost sobre els béns immobles (IBI)
Pel que fa a l'ordenança fiscal que regula l'IBI, el ple va aprovar la regulació del tipus de gravamen, reduint l'IBI urbà del 0,52% al 0,49%. Aquesta modificació es produeix arran de la revisió cadastral que va tenir lloc el gener del 2013 i que té un augment progressiu del 10% cada any fins al 2022, quan ja s'aplicarà en la seva totalitat el nou valor. És per això que l'Ajuntament modifica el tipus impositiu, ja que si no es modifiqués, l'increment de la recaptació seria un 10% superior i els veïns haurien d'assumir una pressió fiscal més forta any rere any.

Alhora, es va aprovar un recàrrec sobre l'IBI dels immobles d'ús residencial que estan desocupats permanentment amb la finalitat d’incentivar l'alliberament d'habitatge de lloguer en el poble.  «Volem que els nostres joves es puguin quedar a viure al poble, i per fer-ho hem de baixar el preu del lloguer», diu.

- L'impost sobre vehicles de tracció mecànica  
La taxa es reduirà un 75% en els cotxes elèctrics i un 50% en els cotxes híbrids o que utilitzin biogàs, gas natural comprimit, metà, metanol, hidrogen o derivats d'olis.  Amb aquestes noves mesures s'ha eliminat la bonificació als vehicles que emetien menys de 100 grams de CO2/km.

- Taxa del servei de clavegueram
S'actualitza el tipus impositiu, que passa 0,45 al 0,50.

- Taxa per a la prestació del servei a les instal·lacions esportives municipals
L'Ajuntament de Llavaneres també ha volgut incidir en diverses modificacions pel que fa a les instal·lacions esportives i els preus que paguen els usuaris per a fer-ne ús. D’aquesta manera, després dels canvis aprovats, les entrades i abonaments de la piscina quedaran així:

Dies laborablesPreu generalPreu pels veïns
De 0 a 4 anysExempts Exempts 
De 5 a 13 anys4,00 €2,00 €
De 13 en endavant 6,00 €3,00 €
Dies festius
De 0 a 4 anysExempts Exempts 
De 5 a 13 anys5,00 €2,50 €
De 13 en endavant6,00 €3,00 €


En la mateixa línia, s'aplicaran bonificacions sobre el preu dels abonaments i les entrades per les persones empadronades, residents i/o propietàries al municipi (50%) i per a diversitat funcional (100%).

- Taxa pel servei de recollida, tractament, valorització i deposició de residus municipals
Amb la modificació de les ordenances fiscals, s'aplicarà un coeficient de l'1,5 als habitatges d'ús turístic pel que fa a recollida, tractament, valorització i deposició de residus.

- Taxa que regula les entrades de vehicles a través de les voreres i reserves de via pública per a l'aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies
Pel que fa a aquesta taxa, la modificació afectarà les tarifes per ús comunitari, que variarà de la següent manera: 160€ per ús de fins a 10 vehicles, 290 € d’11 a 20 vehicles i 400 € per 21 vehicles o més.

- Taxa que regula la retirada de vehicles abandonats o estacionats defectuosament o abusivament a la via pública
Amb aquesta modificació de les ordenances fiscals, la taxa que regula la retirada de vehicles de la via pública, i el consegüent trasllat al dipòsit, passa a ser de 150 euros.

- Taxa per a la prestació de serveis mitjançant la utilització d'instal·lacions municipals
El lloguer de les instal·lacions municipals de Ca l'Alfaro, de l'Espai Labandària i de la Biblioteca Municipal també varia de preu. A partir de 2020 el cost del lloguer per un dia feiner serà de 100 euros i per un dia festiu de 150 euros.

- Taxa per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica en les vies públiques municipals
L'estacionament de vehicles al carrer també canvia de preu. A partir de 2020, la tarifa de 30 minuts serà de 0,60 €, la d’1,5 hores d’1,80 €, i la d’un dia sencer a la platja serà de 7 €. També s'eliminarà la tarifa de 15 minuts.

Diputació de Barcelona
^