X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 27.10.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
El ple aprova les ordenances fiscals del 2023
El coeficient de l'Impost de Béns Immobles s'incrementa lleugerament

El ple de l'Ajuntament de Llavaneres va aprovar provisionalment, dimarts 25 d'octubre, les ordenances fiscals de l'any que ve, amb els vots a favor d’'ERC -al govern- i de Movem Llavaneres, i amb els vots en contra de Junts per Llavaneres, Ciutadans i el PP. El PSC s'hi va abstenir. Aquí podeu consultar l'anunci, amb els textos de les vuit ordenances que es modifiquen respecte aquest 2022.

La modificació fiscal per al 2023 afecta vuit ordenances fiscals i també l'ordenança general de gestió, liquidació i recaptació dels ingressos de dret públic, que s'ha reformulat. A més, suposa la derogació de l'ordenança fiscal núm. 31 reguladora de la taxa pels serveis relacionats amb els animals de companyia. Una de les novetats és l'increment de l'IBI: el coeficient passa de 0,42 a 0,45 per cent. El regidor d'Economia va explicar en el ple els motius d'aquesta modificació: 

Albert Sala, regidor d'Economia (ERC)

"No teníem intenció de tocar la part impositiva; la política fiscal dels darrers mandats de l'alcalde Mora ha estat de contenció fiscal, però ens veiem obligats a actualitzar l'IBI."

"Per quin motiu? Els darrers anys de pandèmia no s'ha tocat, però ara cal fer front a despeses imprescindibles: hi ha increments molt importants tant de salaris -no només de personal municipal, també de serveis com la recollida de residus o les escoles bressol- com de contractes."

"Estem parlant que en un pis d'uns 90 m2 l'increment de l'IBI pot ser d'uns 20 o 25 euros/any."

"Tot i que aquest no és l'any ideal creiem que és un increment assumible; i per a qui no ho sigui, posarem recursos per ajudar aquests ciutadans."

D'altra banda, el regidor Sala va felicitar l'equip de l'Àrea d'Intervenció per la reforma de l'ordenança general, que ara serà "molt més entenedora".

 Les reaccions 

Belén Escolà, portaveu del PSC

“Som uns privilegiats pel coefient de l’IBI, altres municipis el tenen molt més alt. Durant la pandèmia no han pogut baixat més l’IBI perquè ja estava al mínim, però aquest no és l’any de pujar-lo. Al gener pujaran les hipoteques…”

“Els respecto la valentia i els admiro, però el PSC s’abstindrà."

Tito Casado, portaveu de Movem Llavaneres

“És obvi que l’Ajuntament es ressentirà de la pujada de preus i que haurà de pujar l’IBI, bàsicament perquè no tenim altres ingresos fixes; no tenim una gran indústria com altres pobles.”

“Caldria haver fet uns increments més progressius els darrers anys; en tot cas, agraïm que l’increment s’hagi repartit també amb els béns rústics, per no carregar sempre les famílies.”

“En els pressupostos del 2023, caldrà reforçar les partides dels ajuts socials; els necessitarem.”

Víctor Ros, portaveu del PP

“La situació actual és complicada i l’any que ve encara ho serà més; en canvi proposen un increment de l'IBI del 5%. Si tenim diners a la caixa seria de sentit comú alleugerir la càrrega fiscal de les famílies, i sobretot de les famílies amb rendes baixes."

"No és moment d'incrementar els impostos. El nostre vot, en benefici del poble de Sant Andreu de Llavaneres, serà un no rotund."

Alberto Pichel, portaveu de Ciutadans

"Senyor Sala, no parli d'actualització, és una pujada de l'IBI..."

"D'això en dic apagar el foc amb benzina. No ens pugem al carro de la inflació."

"Creiem que el ciutadà no ha d'absovir la pujada dels preus amb una pujada d'impostos."

Oriol Giralt, portaveu de Junts per Llavaneres

"Ens trobem en una situació econòmica realment crítica... [...]. Els efectes de la guerra els estem patint de manera molt directa."

"En aquests moments la perspectiva és que, a mitjans de l'any 2023, la gent pot veure incrementades les hipoteques i les factures de la llum i el gas. Per tant, aquest any no toca pujar les taxes."

"Sí podem fer una altra cosa i demano al govern que hi pensi: hi ha despeses que l'Ajuntament ha de cobrir sí o sí, però hem pensat que tenim activitats o invesions que clarament podem considerar prescindibles o supèrflues."

 Ordenances que es modifiquen 

Enumeren les ordenances que es modifiquen i en resumim algunes de les novetats:

  • Ordenança fiscal núm. 1, reguladora de l’Impost sobre els béns immobles. S’ha incrementat el tipus de gravàmen per a béns rústics, que es fixa en el 0,81 per cent. Pel que fa als béns urbans, el coeficient passa de 0,42 a 0,45 per cent. S’ha incorporat un nou article, que preveu la possibilitat de fraccionar el pagament dels padrons que estiguin domiciliats fins a un màxim de sis terminis i sense interès de demora.
  • Ordenança fiscal núm. 2, reguladora de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica.
  • Ordenança fiscal núm. 3, reguladora de l’Impost sobre construccions instal·lacions i obres.
  • Ordenança fiscal núm. 4, reguladora de l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.
  • Ordenança fiscal núm. 6, reguladora de la Taxa per expedició de documents administratius. S’ha actualitzat la tarifa per a la Llicència o renovació per la tinença de gossos potencialment perillosos a 30 €, import contingut en la tarifa de l’ordenança fiscal núm. 31 reguladora de la taxa pels serveis relacionats amb els animals de companyia.
  • Ordenança fiscal núm. 7, reguladora de la Taxa per llicències o la comprovació d'activitats comunicades en matèria d'urbanisme.

  • Ordenança fiscal núm. 10, reguladora de la Taxa pel subministrament d'aigua.

  • Ordenança fiscal núm. 12, reguladora de la Taxa pel servei de recollida, tractament, valoració i deposició de residus municipals. S’ha incorporat un nou article, que preveu la possibilitat de fraccionar el pagament dels padrons que estiguin domiciliats fins a un màxim de quatre terminis i sense interès de demora.

  • Ordenança fiscal núm. 31 reguladora de la taxa pels serveis relacionats amb els animals de companyia. Es deroga la vigència d’aquesta ordenança perquè té com a fet imposable la tramitació administrativa per a l’atorgament i/o renovació de la tinença i/o conducció de gossos potencialment periollosos, fet imposable que també estava tarifat a la taxa d’expedició de documents i que ara s’ha decidit mantenir en la nova taxa per l’administració i prestació de serveis administratius amb l’objectiu de no tenir un excés de textos normatius que dificulta la seva aplicació.

  • Ordenança general de gestió, liquidació i recaptació dels ingressos de dret públic.

Altres acords de ple  

  • El ple aprova definitivament l'ordenança reguladora dels habitatges d'ús turístic i de les llars compartides amb els vots a favor d’ERC, PP, Movem i PSC, i les abstencions de Junts per Llavaneres i Ciutadans.

  • El ple aprova definitivament, per unanimitat, el Pla Especial urbanístic d’assignació d’usos de la finca de l'Espai Labandària i d’ordenació del sòl destinat a ús sanitari.

  • El ple aprova el text refós de la Modificació puntual número 3 del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal Can Sans interior, amb els vots a favor d’ERC, Junts, PP,Movem i PSC, i l'abstenció de Ciutadans.

  • El ple aprova per unanimitat la moció del grup municipal de Movem sobre l’adequació dels parcs infantils per tal que siguin inclusius i accessibles a tots els infants. ERC demana formar part de la moció també com a proposant.

  • El ple aprova la proposta del Grup Municipal d’ERC, de declaració institucional per la llibertat dels presos polítics, amb els vots a favor d’ERC, Junts i Movem, i els vots en contra de Ciutadans, PP i PSC.

  • El ple aprova per unanimitat la proposta del Grup Municipal d’ERC per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió de l’espai agrari de Sant Andreu de Llavaneres.

  • Movem formula tres preguntes als regidors de govern Gerard Viladomat i Mateu Pou.

  • Junts per Llavaneres formula nou preguntes als regidors de govern: Mateu Pou, Gerard Viladomat, Xavier Noms, Jordi Roldós, i a l'alcalde, Nani Mora.

  • Junts formula dos precs als regidors del govern.

  • Movem formula quatre preguntes d’urgència al regidor de Medi Ambient, Jordi Roldós.

 El ple, a YouTube i a Ràdio Llavaneres 

Ja podeu recuperar la sessió ordinària del Ple municipal d'octubre en el canal de YouTube de l'Ajuntament de Llavaneres, clicant aquí. També podreu escoltar el podcast a radiollavaneres.cat.

Ple del mes d'octubre

Informació relacionada
El govern el presenta com un document estratègic de mandat i l'oposició, en bloc, hi vota en contra
El govern aposta per construir-hi un edifici annex al mateix nivell que la pista de joc, que també donaria servei a un futur camp de futbol 7
També dona llum verda al conveni de col·laboració de les 3 Viles
Va ser un dels punts destacats de la sessió ordinària de novembre
Els comptes superen el 16 milions d'euros i a la plantilla de personal, amb 144 treballadors, s'hi incorpora una plaça de personal eventual
També per unanimitat, dona llum verda a una nova ordenança municipal per promoure l'estalvi d'aigua
La corporació va celebrar la primera sessió ordinària del mandat 2023-2027
La sessió extraordinària del 23 de maig va servir per acomiadar els regidors que no es presenten a les eleccions municipals del 28M
El consistori es va adherir al Pla comarcal per la diversitat sexual i de gènere i va donar llum verda al procés per licitar el bar de la piscina
Els comptes superen els 15 milions d'euros i la plantilla de personal està dotada amb 133 treballadors
El ple ha declarat d'especial interès les tres promocions urbanístiques previstes a Can Rivière, Els Ametllers i El Balís
És el nou responsable polític de les àrees d'Esports i Igualtat i el regidor del barri de Montalt, Catà i Grup Betlem
La renúncia de l'acta de regidora va ser un dels punts destacats del ple de juny
L'acceptació de l'acta de regidor va ser un dels punts destacats del ple de maig
El ple va aprovar l'avantprojecte de les obres de reurbanització del barri amb el vot a favor de tots els grups municipals
Després de dos anys de pandèmia i de sessions telemàtiques
Diputació de Barcelona
^