Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 11.07.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
L'Arxiu Municipal restaura quatre documents del segle XIX d'un important fons familiar
Pertanyen als fons familiar de Can Platí, que custodia el consistori

L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres ha encarregat la restauració de quatre importants documents del segle XIX que pertanyen al fons de Can Plantí, un dels fons familiars que es custodien a l'Arxiu Municipal. Els treballs s'han finançat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i faran possible que, en un futur, es pugui aprofundir en l'estudi de la vida rural a Llavaneres. 

 La història 

El fons de can Plantí conté el conjunt de documents de les famílies que residien a la masia de can Plantí, coneguda darrerament per can Casals, i que es troba situada al veral de la Vall, a tocar de can Trias. Els Plantí, pel que es desprèn del document de la venda de senyoria, van adquirir el mas i les seves terres l’any 1571 a Miquel Montserrat Santjust i de Guixart i a la seva filla Dionísia. La propietat va passar de generació en generació fins l’any 1777, quan Rosa Plantí i Vieta es va casar amb Mariano Casals del Torrent i les propietats dels Plantí van passar als Casals del Torrent. Rosa Plantí va heretar els béns del seu pare, Carles Plantí, per ser la filla gran i haver mort els seus dos germans Josep Antoni (1752-1760) i Josep Ignasi (1755-1778).

Aquest fons està format per 97 documents, que estan datats entre 1571 i 1832 (majoritàriament dels segles XVII i XVIII).

El seu ingrés a l’Arxiu Municipal es produeix per donació de la senyora Marta Brutau Rubio l’any 2005. Aquesta senyora ho havia rebut de Josepa Rodon Morata, vídua del botiguer Josep Casals Mora del carrer Cardenal Vives i propietari de la masia.

 Els documents 

Concretament, els documents que han estat restaurats són els següents:

  1. Venda a carta de gràcia atorgada per Josep Trias de la Vall, pagès de Sant Andreu de Llavaneres, com a administrador dels béns dels seus pares Anton Trias i Teresa Arenas i Carcasses, a favor de Carlos Casals, capità dels cossos francs, habitant a Mataró, d’una peça de terra al lloc anomenat el Perelló. Data: 14-05-1825.
  2. Àpoca atorgada per Josep Mas a favor de Carles Casals i Magdalena, muller. Data: 14-10-1832.
  3. Rebut fet a Carles Casals pel pagament fet per compte de Marià Sastre i Pasqual, per les despeses d’una venda fet pels pare i fill Catà de la Vall i una altra de Josep Trias. Data: 01-06-1824.
  4. Escriptura de caució. Data: 1820 aproximadament.

Aquests documents es trobaven en mal estat de conservació i perillava la seva conservació per al seu futur. Per aquest motiu, s’havien de portar a restaurar. La restauració ha anat càrrec del taller de restauració Berta Blasi. Gràcies a aquests treballs, es podrà garantir que en el futur es pugui estudiar la història de la vida rural de Llavaneres.

Document restaurat
Detall d'una venda a carta de gràcia.

Document restaurat
Procés de restauració

Diputació de Barcelona
^