La Regidoria de Salut Pública informa que s'ha detectat un increment de nius de processionària a tota la comarca. L'Ajuntament de Llavaneres ha fet un tractament preventiu a tots els pins dels espais municipals i la previsió és fer-ne un altre pròximament per fer-hi front. La processionària del pi pot tenir efectes sanitaris adversos sobre les persones i les mascotes. Per aquest motiu, cal estar-ne molt alerta. Podeu ampliar la informació sobre l'eruga del pi, aquí.
Les zones verdes municipals urbanes han estat tractades, de manera preventiva i com cada any, amb productes autoritzats per a zones verdes públiques. Amb tot, és possible que el tractament no hagi estat suficient. Per aquest motiu s'estan revisant les zones verdes per localitzar possibles bosses d'erugues i poder actuar-hi abans que no suposin un problema per a la salut de les persones i dels animals. Des de la Regidoria de Medi Ambient es vol aclarir que no es tracta d'una problemàtica específica de Llavaneres: tota la comarca es troba en una situació similar.
D'altra banda, es recorda als propietaris de finques particulars que estan obligats a mantenir els arbres en bon estat. És per això que, sigui a través de tractaments fitosanitaris o amb la retirada manual de bosses, han d'evitar que les erugues surtin a la via pública.
Des de la Regidoria de Salut Pública, es vol fer arribar un recordatori als propietaris de gossos: "Cal anar amb compte amb les erugues, ja que els animals poden patir una reacció molt forta als pèls urticants."
Consells a tenir en compte
L'eruga del pi
La coneguda com a eruga del pi és un insecte que s’alimenta d’aquests arbres durant l'hivern i els pot arribar a malmetre. Entre febrer i abril, la processionària abandona el seu niu per passar de larva a crisàlide. Les erugues baixen pels pins formant files índies (d’aquí el nom de processionària) per tal d’enterrar-se a terra on finalitzen el seu desenvolupament i surten com a papallones durant el mes de juliol. Durant la fase prèvia al seu procés de metamorfosi, desenvolupa un pèl que és altament urticant per a les persones i especialment per als gossos. Per aquest motiu, des de Medi Ambient es realitzen accions periòdiques per controlar la seva proliferació.
Recomanacions Evitem el contacte dels gossos amb les erugues... Si passegem per zones amb pins durant els mesos de febrer a abril, comprovem què es posa a la boca el nostre gos. Revisem-lo en finalitzar el passeig.
Si tenim pins a casa, fer tractaments preventius o podar les branques on estiguin els nius. Símptomes en cas de contacte amb l'erugaPicor i inflamació de la cara, boca o llengua i la incapacitat de tancar la boca.
Vòmits.
Dificultat respiratòria.Si el vostre gos, en resulta afectat... Porteu-lo ràpidament al veterinari perquè li administrin el tractament corresponent tan aviat com es pugui.
Durant el camí al veterinari, netegeu-li la zona afectada amb aigua calenta.
No fregueu la zona afectada, ja que facilitarem que els pèls de l’eruga i la seva toxina penetrin.
No li provoqueu el vòmit.