Llavaneres va homenatjar, la nit de dijous 26 d'abril, dos llavanerencs que, amb el seu esforç, han contribuït a promocionar Llavaneres i la seva gastronomia. El pastisser Gaspar Sala i Ros, de la Pastisseria Sala, va recollir als seus 90 anys la 1a Coca d'Or, la novetat d'aquesta 13a edició de la Festa del Pèsol. Marc Bertran, d'Horta Marcó, va ser distingit amb el Pèsol d'Or. Els guardons es van lliurar en el marc del sopar de gala de la Festa del Pèsol, que va servir el restaurant Masia Graupera. Els comensals van poder degustar un magnífic menú degustació amb el pèsol com a protagonista indiscutible. La Festa del Pèsol se celebra durant tot el cap de setmana amb fira, degustació i activitats infantils, entre altres propostes, en el parc de Ca l'Alfaro.
El restaurant Masia Graupera ha estat l'encarregat d'organitzar el 5è Sopar del Pèsol. Un sopar de gala que és una oportunitat única per degustar el pèsol garrofal de Llavaneres en totes les seves varietats culinàries. A tots els plats, i se'n van servir set, es va poder tastar pèsol: amb foie a l'aperitiu, amb la crema de pèsols amb escamarlà, amb carn i amb peix, i és clar, no hi van faltar el clàssic plat dels pèsols ofegats de Llavaneres. En aquest plat es descobreix, com en cap altre, la dolçor extraordinària i la textura tendra del pèsol de Llavaneres, un producte que l'Ajuntament té catalogat amb una marca de garantia de qualitat i al voltant del qual, des de fa tretze anys, se celebra una gran festa al carrer, que aquest cap de setmana preveu reunir milers de visitants al parc de Ca l'Alfaro.
A l'inici de la vetllada, el gerent de Masia Graupera, Carles Graupera, i el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Llavaneres, Carlos Bartomeu, van donar la benvinguda als assistents i van anunciar que seria una nit molt especial: gastronòmicament parlant i per les distincions que es lliurarien...
Ja després de sopar, es va donar pas a la intervenció del periodista i escriptor Manuel Cuyàs, que va parlar de pèsols, de la comarca del Maresme i de les tradicions gastronòmiques dels catalans. Tot seguit, l'alcalde, Bernat Graupera, va explicar el sentit d'aquesta Festa del Pèsol, que arrossega ja tretze anys d'història, i va presentar els dos guardonats, que eren presents a la sala però que desconeixien que serien ells els protagonistes de la nit.
A Gaspar Sala i Ros, l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres li ha volgut reconèixer l'elaboració de la primera Coca de Llavaneres, unes postres que avui són un símbol de la gastronomia local. Sala va recollir el guardó, molt emocionat, acompanyat de la seva esposa Josefa Cabot, i de les seves filles, que des de fa anys dirigeixen el negoci familiar, la Pastisseria Sala del carrer de Munt.
El Pèsol d'Or lliurat a Marc Bertran vol reconèixer l'empenta d'una de les cinc hortes que avui continuen conreant pèsol garrofal de Llavaneres, així com el seu interès per modernitzar la marca i la seva col·laboració, des dels origens, amb la Festa del Pèsol.