El concepte anglosaxó mainstreaming pot traduir-se com a transversalitat o integració de gènere. Significa igualtat d´oportunitats entre els homes i les dones d´una manera transversal, és a dir, en les polítiques de tots els àmbits (urbanisme, medi ambient, ocupació, educació, cultura, etc.) i no només treballar aquest tema adreçat específicament i única cap a les dones.
Comporta la necessitat d´establir vies de comunicació i acció entre agents diversos (sectors i serveis de l´Ajuntament, altres Administracions Públiques, iniciativa social, etc.) al voltant d´uns objectius comuns i articular, d´aquesta manera, l´acció municipal. L'ajuntament té l´obligació i el compromís de seguir treballant per poder fer tot allò que estigui a les nostres mans per contribuir a l´eliminació de les violències i desigualtats masclistes, de gènere i la LGTBIfòbia. Per fer-ho, es necessita una coordinació capaç de sumar esforços i sinergies dels agents implicats.
Tenim la feina de sensibilitzar, prevenir i eradicar qualsevol tipus de violència masclista, des de discursos d´odi contra persones amb sexualitats dissidents, d'origens diversos, condicions socials diferents fins a tota la resta de formes de discriminació. Es tracta de construir comunitats solidàries, cohesionades i que generin xarxes de suport mutu.
L´arrel és la mateixa: models predominants de feminitat i masculinitat, model de convivència androcèntric i heterocispatriarcal i l´excessiu control per mantenir-los. D´aquí la complexitat del seu abordatge, ja que requereixen d´una profunda transformació social, cultural i política. En resum, Kate Millet. «Passant per allò més personal fins allò més públic, amb un element més en comú: la Igualtat.»